Създали сме около 100 профила на украинци, които търсят работа в нашата дирекция, каза Живко Янакиев. Снимки Черноморие-бг

Създали сме около 100 профила на украинци, които търсят работа в нашата дирекция, каза Живко Янакиев. Снимки Черноморие-бг

460 украинци са посетили Бюрата по труда в Бургас и  региона и са потърсили работа. "В нашата дирекция имаме създадени 100 профила на украинци. Някои от тях вече работят като шивачки. Това е една дефицитна професия, за която трудно се намират работници", каза пред "Черноморие" Живко Янакиев - директор на дирекция "Бюро по труда" в Бургас.

Близо 1 000 украинци са започнали работа на трудов договор

15 украинци ще работят в хотел в Слънчев бряг

460 украинци от общо над 12 000, които са регистрирани на територията на Бургас и областта, са посетили на място Бюрата по труда в областта. 90 от тях са насочени към конкретни работодатели. 23 са започнали работа на трудов договор, а 17 очакват да започнат работа. Това, което притеснява работодателите е несигурността за времето, за което могат да разчитат на украинските служители. В момента, в който войната свърши, значителна част от тях ще се приберат в родината си по техни думи. А работодателите се притесняват, че може да останат отново без служители и ще трябва да търсят нови.

Не така стоят нещата в сферата на туризма. Там заетостта е временна - от май до септември. Една част от украинците, които са със средно образование и имат нужда от работа, вече са сключили договори и ще работят в хотели по Черноморието.

По-трудно ще бъде да си намерят работа украинците, които са с висше образование като инженери, юристи, лекари.

Галерия