Гишетата на Морска гара работят денонощно. Снимка Черноморие-бг

Гишетата на Морска гара работят денонощно. Снимка Черноморие-бг

4 009 украинци, които се намират на територията на област Бургас, са получили статут на временна закрила. С броят на децата им цифрата вече е около 5 000 души. Над 12 000 са украинците, които са с адресна регистрация в региона. По-малко от половината вече имат статут, който им дава право да пребивават и работят законно у нас. Крайният срок за получаване на статут е 31-ви март. По всяка вероятност срокът може да бъде удължен, за да може повече желаещи да получат статут да го направят.

ЕС за първи път задейства клаузата за временна закрила, заради Украйна

Получаване на статут стана възможно, след като Министерски съвет взе решение на 9-ти март за предоставя временна закрила на разселените лица от Украйна в съответствие с Решение за изпълнение на Съвета на Европейския съюз (ЕС) 2022/382 от 4 март 2022 г. за установяване на съществуването на масово навлизане на разселени лица от Украйна по смисъла на член 5 от Директива 2001/55/ЕО и за въвеждане на временна закрила.

Временната закрила се издава за срок от 1 година и дава възможност на украинците да работят, да ползват образователната и здравна система на страната. Временната закрила се издава в момента, след като бъдат подадени и обработени документите. Картата за международна закрила изисква повече време за обработване на документите, въпреки това има украинци, които желаят да получат международна закрила.

Пунктовете за издаване на временна закрила са в Морска гара Бургас, в Районните управления в Несебър, Поморие, Приморско и Царево.

Пунктовете за регистрация на украинци ще работят денонощно