Lekar

Lekar

5 дни профилактика на остеопороза

на тема: "Превенция на фрактурите", актуални факти и данни за заболяването, познаване на рисковите фактори и навременните промени в начина на живот във връзка с избягване на ранна инвалидизация сред населението

От преведените 11 кампании за определяне на личния риск от остеопороза в Бургаски регион през 2012 г. са преминали общо 267 лица (165 лица в трудоспособна възраст и 103 – над 65 години). При 172 души се наблюдават състояния на отклонения в костната плътност – остеопения и остеопороза. От тях лица в трудоспособна възраст са 73 лица и 99 лица над 65 години.

Въз основа на така представените данни трябва да се обърне внимание на основните значими рискови фактори, които се разделят на 2 основни групи: некорегируеми – възраст, менопауза преди 40 години; коригируеми – ниска физическа активност, неправилно хранене, нисък прием на калций, на витамин D, тютюнопушене, чести падания.

Основните правила са три, които трябва да спазва всеки човек, за да избегне така наречената "тиха епидемия": приемане на храна богата на калций – риба, мляко и млечни продукти, нетлъсти меса, физическа активност над 40 мин на ден, престой на открито над 10 мин. всеки ден.

Ежегодно в света поради чупливост на костите, причинена от остеопороза, се чупят 2 милиона кости, като тази стряскаща статистика води след себе си милиони разбити човешки живота поради инвалидизация, обездвижване, постоперативни усложнения и скъпоструващо медикаментозно лечение и не на последно място – огромни разходи за обществото.
Остеопорозата е позната като "тихата епидемия", защото загубата на кост е неусетна и безсимптомна, докато не настъпи счупване. Към астрономическите цифри на остеопорозни счупвания всяка година трябва да се добавят и недиагностицираните фрактури поради неосведоменост и липса на здравно образование в обществото. Много хора живеят с артритни болки или стари наранявания на костите и ставите и лесно пренебрегват болката, която може да е сигнал за фрактура. Ако страдате от периодични или продължителни болки в гърба, ставите или бедрото – не ги пренебрегвайте – потърсете лекар, за да си направите изследване. Възможно е да имате остеопороза или остеопения и дори да не знаете за това. Хора със стари и нелекувани фрактури могат да получат редица  усложнения като загуба на тегло, изкривяване на гръбнака, познато като „вдовишка гърбица“, притискане на стомаха и белите дробове – сериозни проблеми, изискващи спешно лечение.
Кампанията „Овладейте фрактурите“ цели да затвори празнината, която поставя милиони пациенти в риск от бъдещи фрактури и да направи реалност вторичната превенция на фрактурите.