obshtinaburgas

obshtinaburgas

5000 лв. глоба, ако хвърляш боклуци

и Наредбата по управление на отпадъците и поддържане на чистотата.

Гражданите изхвърлят строителните отпадъци от извършваните ремонти по апартаментите си до контейнерите. Другото често констатирано нарушение е масовото изнасяне на едрогабаритни отпадъци без спазване на утвърдения график.

Обичайна практика е собствениците на автомобили да предпазват колите си от жаркото слънце, като ги паркират върху зелени площи под дърветата.

Общинска дирекция "Опазване на околната среда" напомня, че строителните отпадъци от извършваните ремонтни и строителни дейности следва да се транспортират до депото на Община Бургас за строителни отпадъци и земни маси, намиращо се по посока комплекс "Меден рудник", след магазин "Мосю Бриколаж", за сметка на собствениците, тъй като тяхното третиране не се включва в годишната такса "битови отпадъци".

За събиране и транспортиране на строителните отпадъци може да се ползват срещу заплащане услугите на консорциум "Титан Бургас", тел. за заявки 0893 33 71 78 или 056 / 84 48 20.

Съгласно изискванията на чл. 4 от Наредбата по управление на отпадъците, физическите и юридически лица са длъжни да опазват и поддържат чистотата на територията на имотите си, както и да поддържат чистотата на съответните прилежащи терени към сградите и дворните места, в които живеят.

При организиране на акции за почистване Община Бургас предоставя безплатно чували за събиране на отпадъци и ръкавици.

Според Наредбата за опазване на обществения ред на територията на община Бургас, се забранява паркирането на автомобили по тротоари, алеи на паркове и градини, зелени площи и детски площадки.

За допълнителна информация: тел 056 / 84 38 91.

Едрогабаритните боклуци се изнасят по график:

- Централна градска част и комплекс "Възраждане" - всяка първа събота и неделя на месеца

- Комплексите "Братя Миладинови" и "Лазур" - всяка втора събота и неделя на месеца

- Комплексите "Славейков", "Изгрев" и "Зорница" - всяка трета събота и неделя на месеца

- Комплексите "Меден рудник", квартал "Акации" и "Победа" - всяка четвърта събота и неделя на месеца

- Кварталите "Сарафово", "Ветрен", "Банево", селата Рудник, м.с. Черно море, вилна зона "Минерални бани", Изворище, Брястовец, Миролюбово, Драганово и град Българово - всяка втора събота и неделя на месеца

- Кварталите "Лозово", "Долно Eзерово", "Горно Eзерово", "Крайморие" и селата Равнец, м.с. Върли бряг, Твърдица, Маринка, Димчево - всяка трета събота и неделя на месеца

"Едрогабаритни отпадъци " са битовите отпадъци, които поради своите размери или тегло не могат да се поставят в съдовете за битови отпадъци или създават затруднения при товаренето им; към тях се отнасят излезли от употреба мебели – маси, дивани, фотьойли, секции и др. подобни.