S4025372

S4025372

65-годишна жена оцеля след 45-дневна кома

Медицинската статистика в световен мащаб показва, че с нейните травми оцеляват едва 20% от пациентите.

"Напоследък по медиите се говори колко са лоши лекарите. Това ни накара да се обърнем към медиите и да кажем, че тук, в Бургаската болница, е проявен огромен професионализъм. Макар и в началото да не бяхме оптимисти, че нашата близка ще оживее, виждахме, че се прави всичко възможно, включително и консултации с професори. Нямаме думи за благодарност – като се започне от санитарите, и се стигне до лекуващите лекари. Искаме да пожелаем на всички болни да не губят надежда и да вярват на лекарите", казаха днес съпругът на Димка Марин Неделчев и братовчедка й Йорданка Мерсинкова. Те са написали това и в благодарствената книга на Отделението по реанимация.

Димка е ранена в катастрофа на 20 ноември миналата година. В колата, в която се е возела на предната седалка, и с колан, се е блъснал друг шофьор. "Макар да не звучи много медицински, когато за първи път я видях си казах, че ако оцелее, това наистина ще бъде чудо", каза лекуващият лекар на Димка Кирова в реанимацията – д-р Здравка Инджова. Тя и колегите й преброили 33 счупвания на ребра и гръдна кост, скъсана лява диафрагма, множество наранявания на червата и перитонит. Част от червата навлязли в гръдната кухина, далакът бил разкъсан, белият дроб - наранен. След спешна коремна операция и отстраняване на далака, Димка е била седирана 45 дни (упоена с медикаменти, за да спи), докато ребрата й зарастват. В хода на лечението са се наложили консултации с доценти и професори от Варна и Стара Загора, които са методични ръководители на Бургаската болница. "Справихме се благодарение наистина на огромен професионализъм, добра екипна работа, но и доза късмет", допълва д-р Инджова.

Тя и колегите й от реанимацията обаче не крият, че според новите разпоредби на Здравната каса от 1 януари тази година парите за интензивно лечение са намалени и не покриват дори разходите за лекарства и консумативи. "За да може и други пациенти, както Димка, да се изправят на крака и да кажат благодаря, трябва да можем да покриваме поне реално направените разходи. В нейния случай нищо не е било спестено, но не знаем как ще бъде занапред, ако наложените от касата цени останат", твърди началникът на Отделението по реанимация и шеф на Лекарския съюз в Бургас д-р Антон Григоров. Проблемът засяга всички интензивни отделения в страната.

Сега Димка се чувства добре и дори става, с помощта на рехабилитатори от Отделението по физикална и рехабилитационна медицина. Според началника на отделението д-р Диана Маринова, тя съвсем скоро ще може да ходи сама, а утре (1 февруари) ще бъде изписана.

"Не мога да кажа друго, освен едно голямо благодаря. Искам животът ми пак да бъде същият, както преди", споделя Димка. И тайно се надява отново да шие гоблени и да лови риба на реката със съпруга си Марин, както са правили във времето преди страшната дата 20 ноември.