Цигарите са открити при проверки на камиони, влизащи у нас от Турция. Снимки агенция Митници

Цигарите са открити при проверки на камиони, влизащи у нас от Турция. Снимки агенция Митници

Голямо количество от 168 000 къса (8400 кутии) контрабандни цигари откриха митническите служители на Митнически пункт "Лесово" при две отделни проверки на товарни автомобили в рамките на едно денонощие. Недекларираните цигари са били укрити между кашони с чорапи и в резервна гума на ремарке.

При първия случай, на 29-ти януари 2024 г., около 06:20 часа, на МП "Лесово" пристига на входящо трасе в страната товарна композиция, управлявана от турски гражданин. Според представените от водача документи, той е превозвал групажна стока от Турция за Германия и Нидерландия. При извършената митническа проверка със специализирана рентгенова апаратура, инспекторите установяват подозрителни зони в декларирания товар. Извършена е физическа проверка, при която митническите служители откриват в товара кашони, пълни с контрабандни цигари, укрити между идентични кашони с декларирани чорапи. Установени са общо 155 000 къса (7750 кутии) цигари с различни търговски марки.

Още 13 000 къса (650 кутии) контрабандни цигари са открити същия ден в резервната гума на ремарке на друга товарна композиция. Превозното средство пристига на МП "Лесово" около 23:00 часа вечерта на 29-ти януари. Водачът, турски гражданин, е декларирал, че превозва мебели от Турция за Великобритания. В хода на митническата проверка с рентгенова апаратура е установена нестандартна плътност на резервната гума на ремаркето. След демонтажа на гумата е установено, че тя е пълна с цигари.

Контрабандните тютюневи изделия са иззети. Срещу двамата водачи на товарните автомобили са съставени актове за административно нарушение и са образувани админстративнонаказателни производства.

Само през месец януари тази година митническите служители на МП "Лесово" иззеха 323 020 къса контрабандни цигари. През последната 2023 г. на пункта са задържани над 4,367 млн. къса цигари, като количеството е двойно повече в сравнение с предходната година. 

Галерия