Това е първият научен форум, посветен на Аква калиде. Снимка Лина Главинова

Това е първият научен форум, посветен на Аква калиде. Снимка Лина Главинова

Първата научна конференция, посветена на изследванията и социализацията на археологически обект "Акве калиде ще се проведе на 26-и и 27-и април в залата на художествена галерия "Петко Задгорски" - Бургас. Темата на научния форум е: "Древният град Акве калиде и скалният манастир "Свети Никола" – възможности и проблеми пред културно-историческото наследство в трансграничния регион" и се организира от Регионален исторически музей - Бургас.

Докладите на избраните лектори са разпределени в три панела: "История и археология", "Реставрация и консервация" и "Туризъм". Представените резултати от проучвания и данни ще бъдат обобщени в специално пълноцветно издание на български, турски и английски език. Очаква се книгата да излезе от печат до края на месец юли тази година.

Сред участниците с доклади в конференцията ще са проф. Иван Йорданов, доц. д.и.н. Димчо Момчилов – научен ръководител на археологически обект Акве калиде, доц. д-р Стела Дончева, гл. ас. д-р Мирослава Доткова, д-р Йото Валериев, арх. Пеев и арх. Дончев, директорите на двата партньора по проекта Нечми Асан (Турция) и Милен Николов.

Конференцията е със свободен достъп.