"Анна Каренина" - истинска и топла

на думите и красотата на "Анна Каренина".

Красив е може би не най-точното, но най-искреното и лично възприемане на филма на Сергей Соловьов. С мащабите на продукцията и размаха на своето режисьорско въобръжение той повежда зрителя през полето на живота и историята на Каренина и Вронски, сякаш с всяка следващата картина летиш между редовете на романа на Лев Толстой. 

"Анна Каренина" те докосва, разплаква, разсмива, ядосва и натъжава, но не те остава страничен наблюдател. Филмът те повежда, както писателят повежда читателя си, както режисьора зрителя по стъпките на двамата влюбени, по неясните и така кристално чисти пътеки на човешките взаимоотношения. И ти знаеш, че неизбежността е изпрела своята примка около Ана и Алексей. Ти не помниш прочетеното, но живия разказ на Соловьов, невероятната игра на Татяна Друбич ти припомнят, връщат те в спомените на отдавна прелистваните жълти страници на романа. И ти съпреживяваш отново, потапяш се в онези простички и така раними чувства, в шума на писмата, в тишината на думите, в болката от докосванете и ранимата зрялост на раздялата.

Филмът е от онези типично руски и магнетични истории, за които знаеш, не по-скоро усещаш, че крият някъде там в сцените частица от теб, от твоята дързост, от твоята нерешителност и изгаряща страст. "Анна Каренина" говори с чистотата на режисьоркия разказ, със светлината, която изплува и с тъмнината, която не те души, а те извисява над сивото и прозаичното.

Филмът е история, която се повтаря, не по един и същи начин, но с един и и същ сюжет, който тегли, привлича, успокоява.

"Анна Каренина" на Соловьов е нов и дълбоко личен прочит на романа на Толстой. Ако не личен прочит на режисьора, то със сигурност личен прочит на всеки един, седнал в тъмния салон, очакващ да види своята история. Истинска и топла.

-------------------------------

"Анна Каренина" е включена в афиша на 8-то издание на международния "София филм фест на брега", която се провежда в Бургас. Той се организира от "Арт фест", сдружение "На брега" и се финансира от община Бургас. Медиен партньор на феста е Chernomorie-bg.

Заради големия зрителски интерес филмът имаше извънредна прожеция.

Десислава Георгиева