През 2022 година Бургас бе домакин на Европейското първенство по ушу. Снимка Архив Черноморие-бг

През 2022 година Бургас бе домакин на Европейското първенство по ушу. Снимка Архив Черноморие-бг

Откриването на спортна зала "Арена Бургас" дава шанс на Българска федерация по ушу да домакинства и организира световен форум. Федерацията е кандидатствала два пъти за домакин на най-голямото състезание в календара на IWUF, световното по традиционно ушу и кунгфу. И в двата случая се е класирала н авторо място, защото в града е липсвала голяма зала. С откриването на "Арена Бургас", БФУ има всички шансове за успех при номинацията за домакин на такова първенство.

БФУ е единствената национална спортна федерация със седалище Бургас. Нейният президент Стефан Колев е получил покана от Министерството на младежта и спорта да участва в церемонията по откриването на "Арена Бургас", което е планирано за 18-ти май от 18.00 часа.

Стефан Колев успя да се пребори за домакинствота на две световни и едно европейско първенство по ушу, които се проведоха в Бургас през последните години.

През 2016 в Бургас се проведе Световното първенство по ушу за деца и юноши, на което присъстваха отбори от 52 държави. Джет Лий написа статия за събитието в личния си блог и подчерта, че: "В Бургас се събира младия елит на световното ушу".

През 2018 година Българската федерация по ушу под ръководството на Стефан Колев стана домакин на Световното първенство по Тайчи, а през 2022 отново Бургас беше домакин на Европейското първенство по ушу.

Стефан Колев има амбицията да превърне Бургас в истински център на европейското и световното ушу, така че в града редовно да се провеждат европейски и световни първенства, семинари, съдийски курсове и други спортни събития, свързани с китайските бойни изкуства. За целта той изгражда Световен тренировъчен център по китайски бойни изкуства в бургаския комплекс "Меден рудник".