Багерите влизат днес в Сънито

Събарянето им ще бъде извършено с правомощията на община Несебър и РПУ Несебър, а решението за това е на "Слънчев бряг" АД-

 

130 заповеди са издадени за премахването на временни обекти на територията на курортния комплекс Слънчев бряг. На 70 от собствениците на незаконните обекти са изпратени покани за доброволно премахване.

Ако това не стане, те ще бъдат съборени принудително. Решението е взето от ръководството на "Слънчев бряг" АД. Неугледните търговски постройки години наред бяха отдавани под наем без да имат необходимите документи и разрешителни. В същото време павилионите създаваха и лош имидж на курорта, твърдят от АД-то. Много от незаконните обекти са изградени върху терени, собственост на хотелиерите в комплекса. Въпреки непрестанните проверки от страна на "Слънчев бряг" АД, голяма част от търговците си позволяваха да заграбват тротоарите като поставяха тенти и стойки със стоки. Така пешеходната зона в комплекса се стесняваше с всяка изминала година.

 

След поредица от оплаквания от страна на собственици на хотели и заведения, туроператори и гости на комплекса се стигна до решението за премахването на незаконните постройки. Работна група от представители на дружеството, община Несебър и РДНСК изготви през сезона констативни протоколи на всички търговци в нарушение. До този момент от община Несебър са съставени вече около 300 констативни акта за незаконни строежи. Близо 130 са заповедите за премахване на временни обекти. Всички те са обжалвани в съда и са с влезли решения. Изпратени 70 покани към собствениците на незаконни обектите за доброволното им премахване, които са с 14 дневен срок. Очаква се след средата на октомври да започне и принудителното им премахване от служителите на община Несебър и полицията в случаите на отказ от собствениците.

Идеята на "Слънчев бряг" АД е да се изградят търговски обекти по определен стандарт, които да отговарят на европейските изисквания. В момента дружеството изготвя нова схема за временно поставяеми обекти, в която всички хотелиери, собственици на терени могат да участват за следващия сезон.