Проф. Севдалина Турманова, проф. д-р Атанас Палазов, Христина Жабова и Стойчо Димов (отляво надясно) участваха в семинара на БАН

Проф. Севдалина Турманова, проф. д-р Атанас Палазов, Христина Жабова и Стойчо Димов (отляво надясно) участваха в семинара на БАН

Национална мрежа за измерване на морското ниво - състояние и перспективи бе една от темите, дискутирани на семинара, организиран от Българската академия на науките, Институт по океанология. Той се проведе в рамките на международната конференция "Предизвикателства, възможности и иновативни подходи за здравословна околна среда в трансграничните региони", която започна в Бургас. Форумът е рамките на проект: "Трансгранични региони си сътрудничат за син растеж", като партньор от българска страна е университет "Проф. д-р Асен Златаров", а от турска - Тракийският университет в Одрин. Ръководител на проекта в България е зам.-ректорът на бургаското висше училище доц. Светлана Желева.

Дунав и Черно море - водещ регион в опазването на екосистемата

Бяха дискутирани и темите за "Национална пътна карта на научната инфраструктура 2020-2027, проект: Инфраструктура за устойчиво развитие в областта на морските изследвания и участие на България в Европейската инфраструктура Евро-Арго – МАСРИ"; "Координатни и височинни системи в Република България – дефиниции, реализации и практически приложения"; "Система за измерване на морското вълнение"; "БулАрго – приносът на България към Евро-Арго и световната програма Арго".

Семинарът на БАН органично се вписа с темите си в конференцията, която засяга кръговата икономика и синия растеж. Той се организира в партньорство с Регионален академичен център на БАН в Бургас, Агенция по геодезия, картография и кадастър и Националният институт по геофизика, геодезия и география на БАН. В семинара участва и проф. Севдалина Турманова - координатор на Регионален академичен център на БАН в Бургас, както и проф. д-р Атанас Палазов, директор на Института по океанология при БАН. Участие в семинара взе и директорът на Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" - Христина Жабова, както и Стойчо Димов - ръководител звено "Маркетинг, СУК и Евроинтеграция" в "Пристанище Бургас" ЕАД.

Галерия