Лимоновият кекс е подходящ десерт за всеки сезон. Снимка Chef Димитър Боев

Лимоновият кекс е подходящ десерт за всеки сезон. Снимка Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

 

Лимонов кекс


Необходими продукти

200 гр. кристална захар

3 яйца

200 гр. брашно

100 гр. прясно мляко

70 гр. разтопено краве масло

70 гр. лимонов сок

бакпулвер

кора от 3 лимона

щипка сол/ванилия
 

За сиропа

75 гр. вода

80 гр. захар

сок от един лимон

кора от лимон



Начин на приготвяне

Смесете яйцата, ванилията, захарта и кората от лимон и ги разбъркайте, докато се поучи еднородна смес. В друга купа смесете брашното, бакпулвера и солта, разбъркайте ги добре и след това ги прибавете към вече разбитата яйчена смес. Разбъркайте добре, след като се убедите, че сместта е гладка прибавете лимоновия сок и маслото. След това изсипете сместа в купа, която оставете да си почине за около 2 часа в хладилника. Намазнете дъното на формичка за печене на кекс с масло или със спрей за печене и изсипете сместа. Пече се на 160 градуса за 34-45 минути. Когато кекса е готов, го оставете да изстине преди да го извадите от формата.

След като е изстинал го залейте със сместта за сиропа. Тя се приготвя по следния начин - необходимо е да смесите всички продукти в една тенджера, поставете я на включен котлон и когато сместта заври, преместете теднжерата от котлона и полейте вече изпечения и изстинал кекс.

Оставете го за 2 часа да стегне в хладилника, след което поръсете с пудра захар, нарежете и сервирайте.