Носенето на маски в автобусите става задължително. Снимка Янчо Събев

Носенето на маски в автобусите става задължително. Снимка Янчо Събев

Федералното правителство на кралство Белгия обяви поетапното разхлабване на мерките срещу корона вируса. Процесът ще бъде прогресивен, но и обратим, ако случаите на заразени нарастне отново и натискът върху здравната система се увеличи.

Репортери на "Черноморие" вече седма седмица ви правят свидетели на случващото се в разгара на пандемията с корона вирус посредством разказите на бургазлии, които живеят на различни места по света.

48 519 са случаите на COVID – 19 от началото на пандемията до днес в страната. Активните случаи са 29 075. Оздравели вече са 11 576. Броят на смъртните случаи стигна цифрата 7 594, което прави 647 починали на 1 млн. население.

"Страната води черната класация с висок процент на починали от корона вирус в света, но не трябва да се забравя, че това е най-гъсто населената част на Европа", разказа бургазлията Янчо Събев, който от години живее и работи в Льовен, Белгия.

Високият процент смъртност се дължи и на големия брой възрастни хора, които са починали в старчески домове. Все още не е ясно, защо всеки починал в тези домове се води като починал от корона вирус.

През последните три дни броят на случаите с корона вирус намалява драстично, като на 29-ти април са установени 525 заразени.

В страната са направени и значителен брой тестове – 226 724 души, което прави 19 563 теста на 1 млн. население.   

Предвид стабилизиране на ситуацията в Белгия от 4-ти февруари е в сила фаза 1А на облекчаване на мерките. Това означава, че от тази дата всички фирми могат да се върнат към нормален режим на работа. Правилото е фирмите, чиито служители могат да работят от вкъщи, трябва да го правят. Тези, които ще се върнат на работните си места ще трябва да спазват правилата за нужното разстояние между работниците/служителите, а там, където не е възможно това, трябва да им бъдат предоставени маски.

Задължително условие става всички на възраст над 12 години, които ползват обществения транспорт да носят маски или шалове в превозните средства, на спирките, в сградите и на пероните. Нужно е и да бъде спазвана дистанция.

От 4-ти май достъпът до общите и специализираните здравни услуги се отваря поетапно.

Пътуванията, които не са наложителни са забранени. Призовават се гражданите да се придвижват предимно пеша, с колело или кола, за да се избегне натоварване на обществения транспорт и да се избягват пиковите часове.

В първата фаса ще отворят и магазините за текстил и текстилни продукти.

Спортът на открито ще бъде позволен в групи до 2-ма спортуващи, които не са от едно домакинство.

Жителите на страната ще трябва да продължат да си стоят вкъщи и да излизат навън само при нужда.

Събирането на групи е забранено.

По отношение на неналожителните пътувания в чужбина - те остават забранени.

Фаза 1Б е в сила от 11-ти май. На тази дата ще отворят всички магазини, които са били затворени до този момент. Трябва да се спазват обаче мерките за дистанция.

Фаза 2 е планирана за 18-ти май. От тази дата започват да се отварят училищата и да се възобновяват учебните занятия в началното и средното образование. Във Фламандската част в началното училище се връщат учениците от първи, втори и шести клас.

В класните стаи ще има максимум до 10 ученици. А всеки ученик над 12 години трябва да носи маска. Маските ще са задължителни за носене и от страна на учителите.

Детските градини ще продължат да бъдат затворени.

Хората заети в сферата на услугите, като фризьорите например, ще могат да започнат работа при спазване на специални мерки за безопасност.

Очаква се ресторанти, барове, кафетарии да отворят най-рано на 8 юни. Този въпрос предстои да бъде обсъден допълнително.

"Все още няма яснота по-въпроса за провеждането на сватбите, на погребенията и на семейните тържества. Това също ще се реши на покъсен етап. Смята се, че е твърде рано да се позволи на 100 - 200 човека да се събират заедно", допълва Янчо Събев.

Провеждането на фестивали и концерти няма да бъде възможно до края на август.

Смъртта на дете разтресе Белгия, правителството с мерки за самоосигуряващи се