Динко Цъцъров (вляво) отново ще бъде председател на ОбС - Средец. Снимки Лина Главинова

Динко Цъцъров (вляво) отново ще бъде председател на ОбС - Средец. Снимки Лина Главинова

Без интрига мина изборът на председател на Общинския съвет в Средец. Новоизбраните съветници, кметът на община Средец Иван Жабов и кметовете на Драчево, Дебелт и Орлинци положиха тържествена клетва на първата сесия на местния парламент.

След клетвата, воденето на заседанието бе възложено на най-възрастния съветник - Иван Кичев от БСП. Точка първа от дневния ред бе свързана с избор на председател. За целта бе определена и комисия, която да организира и проведе тайния вот. От ГЕРБ предложиха в Комисията да влязат Яна Биюкова от ГЕРБ, Тодор Стаматов от ГЕРБ, Петьо Колеолов от ЗС "Александър Стамболийски", Валери Ангелов от НФСБ, Даниел Чолаков от БСП. Димитър Янков от СДС предложи всяка партия да има свой представител в Комисията и номинира Георги Вълчев - СДС.

Въпреки че трябваше да подложи на гласуване и двете предложения - това на ГЕРБ с петимата номинирани за членове на комисията и след това предложението на СДС, Иван Кичев директно подложи на явно гласуване шестимата номинирани. Така в Комисията влязоха Яна Биюкова от ГЕРБ, Тодор Стаматов от ГЕРБ, Петьо Колеолов от ЗС "Александър Стамболийски", Валери Ангелов от НФСБ, Даниел Чолаков от БСП. За председател на Комисията бе гласувана Яна Биюкова от ГЕРБ.

За председател на ОбС бяха предложени - Динко Цъцаров от ГЕРБ и Йона Чобанова от БСП.

Десет минути бяха нужни, за да бъдат подготвени бюлетините за тайния вот. 10 съветници дадоха гласа си за Динко Цъцаров (от ГЕРБ, ЗС "Александър Стамболийски", НФСБ), Йона Чобанова бе подкрепена от 7 съветници (на БСП и СДС).

"Надявам се г-н Цъцаров да бъде добрият балансьор и занапред в Общинския съвет. Извинявам се за дребните процедурни нарушения, с които не се е опорочил вота", каза Иван Кичев след избора на председател на местния парламент. Успех и ползотворен мандат пожела новоизбрания председател на своите колеги. "Благодаря за доверието отново до бъде председател. Надявам се да създадем градивен Общински съвет, работещ в полза на жителите на общината, хората за това са ни избрали", каза Динко Цъцъров.

Съветниците гласуваха и състава на Комисията, която да изработи Правилника за дейността и организацията на ОбС. В нея влизат - Динко Цъцъров - председател - ГЕРБ, Яна Биюкова - ГЕРБ, Валери Ангелов - НФСБ, Ивелина Стоянова - ЗС "Александър Стамболийски", Даниел Чолаков - БСП, Лало Гюров - СДС.

Сесията завърши с водосвет и обща снимка пред сградата на Общината.

Галерия