Таня Янчева с досегашния кмет на Царево Георги Лапчев минути преди да я преизберат за втори мандат като председател на ОбС. Снимки Авторът

Таня Янчева с досегашния кмет на Царево Георги Лапчев минути преди да я преизберат за втори мандат като председател на ОбС. Снимки Авторът

Без интрига мина избора на председател на Общинския съвет в Царево. Тържествената сесия бе открита от областния управител на област Бургас Пламен Янев. Церемонита се състоя на открито, на специално издигната сцена на площада пред народно читалище "Георги Кондолов" в града. Новоизбраните 13 съветници минаха по червения килим преди да заемат местата си. След като прозвуча националния химн, съветниците и новоизбраните кметове - на община Царево Марин Димов, и на съставните селища положиха клетва. Удостоверенията за избор получиха Женя Гандиева - кмет на Лозенец, Станислав Димитров - на Ахтопол, Костадин Диков - на Синеморец, Костадин Стоев - на Бродилово, Антон Ангелов - на Кости и Бистра Димова - на Варвара.

В новия Общински съвет на Царево от мандат 2023 - 2027 година отново мнозинство ще има групата на ГЕРБ, която има 8 съветници. С 2 съветници е коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България", по 1 съветник имат - "БСП за България" и "ОБТ български лейбъристи".

Съветниците на ГЕРБ са: Ангел Цигуларов, Валентин Рачев, Георги Русинов, Димитър Йовнов, Жечо Атанасов, Калин Стоянов, Николай Петков, Стела Кюмюрджиева и Таня Янчева.

ПП - ДБ ще разчитат на Емил Пейчев и Даниел Скулиев, "БСП за България" - на Кирил Елефтеров, а "ОБТ български лейбъристи" - на Илия Илиев.

Честта да води първото заседание се падна на най-възрастният съветник - Кирил Елефтеров. След като бе определен състава на комисията по избор на председател, бе дадена възможност и за номинации. Първата номинация бе за Таня Янчева, която бе председател на ОбС от мандат 2019 - 2023 г. Веднага след това бе предложен Ангел Цигуларов с мотива, че има най-голям личен вот и е ще е редно той да е председател. Цигуларов е получил 609 преференции, с което е пренаредил листата с кандидати за съветници. Той обаче се направи отвод. Тогава Емил Пейчев предложи за председател Димитър Йовнов, който също си направи отвод.

Преди четири години на първата сесия на местния парламент в Царево за председател бе отново предложен Ангел Цигуларов със същите мотиви. И тогава, и сега той оттегли кандидатурата си. През 2019 г. предложението бе направено от Атанас Желязков - избран за съветник от партия "Движение Гергьовден" заедно с Емил Пейчев и Станислав Добрев. Сега, четири години по-късно, сценарият се повтори, но този път предложението бе от коалиция "ПП - ДБ", от която Емил Пейчев стана съветник.

След тайния избор за председател бе избрана единствената останала за участие в надпреварата кандидатка - Таня Янчева с 11 гласа "за". В две от бюлетините нямаше упражнен вот.

Вече като стар - нов председател тя прочете декларация от името на групата на ГЕРБ, на бившия кмет Георги Лапчев и на новия кмет Марин Димов, в която подчерта приемствеността в управлението на Общината и приоритетите, по които ще се работи през следващите четири години.

Галерия