Билет за три проклети дни

от изгорелите дърва - остава да си спомняш колко си се стоплил...

 

От всичко става спомен, нищо не остава, за всичко за всичко има време, после отминава. От всичко става чудо, но за три проклети дни.

Продай ми билет за душата си, там ме пусни, нека вляза и видя тъгата ти. Колко струва да чуя сърцето ти? Нека седна и слушам за минута дори, като в кино, в което прожектират съдбата ти, като на глупав концерт с престарели звезди.
От всичко става рана, после оздравява, става белег, после не личи, от всичко става чудо, но за три проклети дни.
Давам всичко за едничко перо от крилата ти.  Колко струва да стана и аз като теб, да се превърна отчасти в себе си, колко струва кажи ми, да бъда човек и да ти вярвам, и да остана?

 

От всичко става приказка, от всичко става чудо, но за три проклети дни.
Искам само да имам прозорец и през него да виждам как се будиш, заспиваш, как се мръщиш, усмихваш, как закусваш дори.

От всичко става спомен, като безброй стъкълца от разбито огледало, като изпуснат влак, повреден автобус, като объркан полет, крива магистрала, като голям велосипед, обаче чужд, от който падаш миг преди да завъртиш педала...като пристанище от старомоден блус, като безлюдна улица, като самотна гара, като брава, която няма ключ, като намокрена от дъжд цигара...

От всичко става спомен, нищо не остава, от всичко става минало, от нищо не боли, за всичко има време, после отминава, от всичко става чудо, но за три проклети дни.

 

Текстът е от дебютната книга "Станиол4е от дъвка" на родената в Бургас авторка - Гергана Янчева. Книгата имаше своята премиера в началото на декември.