Масовата ваксинация с Астра Зенека започна в Бургас на 20-ти февруари. Втората доза ще бъде поставена в началото на май. Снимка Черноморие-бг

Масовата ваксинация с Астра Зенека започна в Бургас на 20-ти февруари. Втората доза ще бъде поставена в началото на май. Снимка Черноморие-бг

Хиляди дози на ваксината на "Астра Зенека" е блокирана в Регионалните здравни инспекции и болници в страната от днес. Имунизацията с тази ваксина е спряна на този етап. Това нареди премиерът Бойко Борисов.

Спират временно имунизацията с Астра Зенека

На 9-ти март у нас пристигна доставка с 76 800 дози от ваксината на "Астра Зенека", които бяха разпределени към РЗИ-та в страната. Днес трябваше да дойдат още 28 800 дози.

"Да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 с производител "Астра Зенека", това разпореди изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов със своя днешна заповед.

Заповедта е във връзка с получена информация в периода 8-12 март за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ - Пловдив от днес, 12 март, за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа "Астра Зенека - България" и "БулБио - НЦЗПБ" чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

"Всички налични количества от ваксината, които са раздадени в кабинетите за ваксинация са блокирани", каза пред "Черноморие" д-р Георги Паздеров - шеф на Регионалната здравна инспекция в Бургас. С тази ваксина през вчерашния ден в Бургас и региона са имунизирани 689 души.

В цялата страна на 11-ти март са поставени 11 618 дози от "Астра Зенека". Това е ваксината, при която се препоръчва втората доза да бъде поставена до 73 дни след първата. Имунизацията с "Астра Зенека" в Бургас започна в първия ден от т.нар. "зелени коридори" на 20-ти февруари. Хората, които тогава получиха първата доза от ваксината, ще получат втората в началото на май.

В Бургас англичани и руснаци сред първите ваксинирани с Астра Зенека