Документите за изграждането на инсталацията станаха повод за сигналите до институциите. Снимка Архив Черноморие-бг

Документите за изграждането на инсталацията станаха повод за сигналите до институциите. Снимка Архив Черноморие-бг

"Съоръженията са проектирани от водещи инженерни компании в Европа и са заимствали прилаганите технологии в пристанищата на Ротердам, Антверпен и др., където комплексите за обработка на наливни товари са разположени в непосредствена близост до населените места, поради производствени и технологични причини (приложена ситуация на пристанище Ротердам). Пристанищните съоръжения за обработка на наливни товари са изградени, съгласно одобреният от национален междуведомствен експертен съвет Генерален план за развитие на пристанището и са преминали всички необходими съгласувателни процедури с компетентните институции. С цел опазване на околната среда и предотвратяване на аварии и рискове за населението, за пристанищните съоръжения са проведени нормативно определените процедури по Глава 6 от ЗООС за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), завършили с решение, че реализацията на проекта няма да окаже отрицателно въздействие върху околната среда. Не може да приемем твърденията, че съоръженията са изградени в нарушение на ЗООС, без да е премината процедура по ОВОС, тъй като провеждането на тази процедура е задължителна само при изграждането на пристанища за обществен транспорт и пристанищни терминали, а не за пристанищни съоръжения за обработка на товари по смисъла на § 2, т. 19 от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, които се намират върху територията на вече изградени пристанищните терминали", пише в становище на "БМФ Порт Бургас" ЕАД, концесионер на пристанищен терминал "Бургас Изток - 2". Повод за него стана пресконференция на бившия депутат от "Демократична България - Обединение" Димитър Найденов, че инсталацията за опасни товари е изградена без оценка за ОВОС.

Сезират институциите за инсталация за опасни товари на бургаски порт

От дружеството твърдят, че "пристанищните съоръжения за обработка на наливни товари (сярна киселина, втечнени въглеводородни газове и течни газьоли) са изградени съгласно най-високите технологични стандарти прилагани в света и отговарят на всички нормативни изисквания за експлоатация на такива съоръжения".

"Пристанищен терминал "Бургас Изток 2" (А) е изграден и въведен в експлоатация на 13 юни 2005 г., като за целта е проведена съответната процедура по ОВОС, приключила с Решение на Министерството на околната среда и водите от 2001 г. От въвеждането в експлоатация на пристанищните съоръжения са извършени редица проверки и инспекции от постоянно действащи междуведомствени комисии, като към момента не са констатирани случаи на отклонения от изискванията за безопасност и/или потенциални рискове за околната среда. Водени от принципа за прозрачност на своите действия, дружество "БМФ Порт Бургас" ЕАД отново поканва заинтересованите граждани да присъстват на Деня на отворените врати – 19 Февруари 2022 ( поради огромния интерес местата са почти запълнени) и да се уверят в безопасността на пристанищните съоръжения", пише още в становището на концесионера.