DSC_4510

DSC_4510

Болниците в Бургас срещу монопола на Здравната каса

и частните здравни заведения в община Бургас.

Членовете на сдружението се обявиха срещу въведения от Здравната каса лимит на болниците. Те настояват НЗОК да преразгледа методиката си. "Парите не вървят с пациента, както трябва да е, а се раздават на квотен принцип. При тази методика отсъства правото на пациента да избере, къде да се лекува. Така се нарушават правата на гражданите", мотивира се Абумелих (на снимката вдясно). Той даде за пример кардиологичното отделение в неговата частна болница. При квота от 1026 пациента НЗОК сега му дават лимит от 849 пациента за 2013 година. Ако той спази лимита обаче, ще падне нивото на отделението, което в момента е ниво 3.

От сдружението настояват да се върне старата методика от миналата година. Членовете на организацията се заканиха, че ще изпратят новата методика в Европейската комисия. "Ако нещата не се променят, ще подкрепим Лекарския съюз в искането им за оставката на Пламен Цеков (председател на УС на НЗОК)", каза още Абумелих.

"При така създалата се ситуация, пред болниците не остава голям избор или да лекуват пациентите безплатно, когато свършат лимитите, или да ги карат да си плащат", допълни и д-р Бойко Миразчийски.

Снимка Лина Главинова