STP85815

STP85815

БСП с 2 жалби във ВАС заради състава на РИК

с провеждането на национален

референдум през януари 2013 година. Според жалбата на червените, ЦИК излиза извън рамките на правомощията си и назначава поименни състави на Районите, Общинските и Секционните избирателни комисии, каквито правила няма при провеждането на национален референдум. Резултатите от ВАС още не са излезли.

Междувременно днес се проведоха консултации за състава на РИК в Областна управа в Бургас. "След усилено ухажване между СДС и ГЕРБ станахме свидетели на техния своебразен политически годеж, на който кумуваха от партия "Атака". БСП като най-голямата и единствена опозиционна партия се опита да защити интересите на всички опозиционни партии. Дадохме нашите аргументи за членове на РИК, те да се запазят, така както бяха досега - на последните местни избори 2011 година. Нашето становище е, че за този референдум трябва да бъдат съставите на сега действащите Районни избирателни комисии, а не да се избират нови", заяви областният лидер на БСП в Бургас Атанас Зафиров.

По време на консултациите днес той и представителят на НДСВ са се обявили за прекратяване на гласуването и приемане за нелегитимни тези преговори. Представителят на ДПС се въздържа. "За" продължаване на консултациите са гласували - ГЕРБ, "Атака" и СДС. "След 15 минутно прекъсване ни бе обяснено, че едва ли не сме се събрали да си губим времето и едва ли не някой друг ще взема решението", обясни Зафиров.

ГЕРБ са направили предложение за председател на РИК - Елка Стоянова (тя е председател и на сега действащия РИК Бургас). "Ние не правим предложение, защото отричаме легитимността на сегашната РИК. Единственото предложение за зам.-председателското място беше на НДСВ. "Атака" направи предложение за секретарско място и подкрепено от ГЕРБ. И ние, и ДПС предложихме секретарско място. Секретарското място трябва да бъде дадено на нас, защото сме най-голямата парламентарно представена опозиционна партия. Какво решение ще вземат управляващите от ГЕРБ, след като ние днес не постигнахме съгласие предстои да видим", допълни областният лидер на БСП.

Той се качи в Областна управа, за да подпише протокола от днешните консултации с "особено мнение".