BSP4

BSP4

БСП: Само с АЕЦ "Белене" ще имаме евтин ток

предстоящото национално допитване за ядрена енергетика, насрочен за 27-ми януари.

Специално за форумите в Бургас дойде и народният представител от "Коалиция за България" Пламен Орешарски. 

Бившият зам. - министър на енергетиката Явор Куюмджиев пророкува: "Ако България не изгради АЕЦ "Белене" може да изпадне в ситуацията на Албания, която от 15 години се бори с един основен проблем – липсата на електричество". Той разкри, че в момента върховото потребление на ток в страната е 7,4 000 мегавата, а работещите мощности са около 9 000 мегавата.BSP2

"През 2028 г.  повечето от тях няма да ги има. Те се намират в пет централи, които в момента представляват гръбнака на българската енергийна система. Това са централите във Варна, Марица изток 2, Бобов дол, Русе и атомната централа в Козлодуй. Първите четири са въглищни и имат период на живот около 50 години. Те към момента са на толкова и няма да работят още дълго", предупреди Куюмджиев.

Той напомни, че България е една от първите държави в света, създали своя ядрена програма. И че само 30 страни в света имат правото да строят ядрени централи, въпреки че над 70 са кандидатствали да влязат в т.нар. "ядрен клуб", но не им е било позволено.

Относно намеренията в Република Турция да бъдат изградени нови ядрени мощности, Куюмджиев каза: ”Държавата осъзна какво богатство е да имаш ядрена енергетика и в последните години инвестира много в тази сфера".BSP3

Бившият зам. енергиен министър разясни, че ако сега някой реши да построи нова централа, ТЕЦ например, на него ще му трябват 10 - 15 години, за да може да пусне в експлоатация мощностите. Преди това ще е нужно да премине през множество неизменни процедури  като определяне на площадка, издаване на разрешителни и лицензии и други дейности, изискващи много време и средства.

Той заяви, че поне 10 години ще са нужни, за да бъдат пуснати нови мощности в АЕЦ "Козлодуй" .

"Единственият реален проект в страната е "Белене". Той има издадени всички документи, проектите са готови, оборудването е поръчано, площадката е изградена. Ако се започне утре, до 4 - 5 години ще имаме първия блок, а година по - късно и втория", каза Куюмджиев.

И накрая бившият зам. енергиен министър обобщи: "Инвестицията има възвращаемост. Няма атомна централа в света, която да не е печаливша. Освен това този вид енергия е и най - евтина".