Питането е отправено към кмета на общината Димитър Николов. Снимка Архив Черноморие-бг

Питането е отправено към кмета на общината Димитър Николов. Снимка Архив Черноморие-бг

"Ще увеличи ли Община Бургас възнагражденията на общинската администрация с 30%?". Този въпрос задават на Димитър Николов общинските съветници от коалиция "БСП за България" в местния парламент на Бургас. В свое питане те посочват, че по справка в електронната страница на Национален статистически институт индексът на потребителските цени за месец юни 2023 г. спрямо месец ноември 2019 г. e 130.1%, т.е. генерираната инфлацията за периода е 30.1%. В питането се посочва, че в разглежданият период няма съществена промяна във възнагражденията на общинската администрация, а справедливите работни заплати, които осигуряват достоен стандарт на живот, са един от принципите на Европейския стълб на социалните права.

Според тях поради факта, че за пръв път в новата история на Република България общинските бюджети ще бъдат приемани в края на месец август, началото на месец септември ще се даде възможност в стравнително бърз порядък да се предприемат действия за увеличение възнагражденията на общинската администрация.

Припомняме, че по време на последната сесия на Общински съвет Бургас проведена на 25-ти юли 2023 г. именно групата съветници на БСП предложи в зала да се увеличи трудовите възнаграждения на кметовете на населени места и кметските наместници в Община Бургас съответно на 2000 лева и 1600 лева. Съветниците приеха предложението направено от администрацията.

Увеличиха заплатите на кметовете и наместниците след дебат и почивка