Демонтирането на този паметник предизвика реакцията на БСП в Царево. Снимка Архив Черноморие-БГ

Демонтирането на този паметник предизвика реакцията на БСП в Царево. Снимка Архив Черноморие-БГ

Общинският съвет на БСП в Царево брани паметника "Родина", който се намира в центъра на морския град. Той попада в зоната на проекта за обновяване на пространството, който Община Царево ще реализира. На мястото на паметника ще има водна площ с монтирана в средата нова склуптура, за което "Черноморие" вече писа.

От БСП в Царево разпространиха до медиите декларация, с която се противопоставят на премахването на паметника. "От името на групата съветници на  БСП Царево, Общинското ръководство на БСП, членове и симпатизанти на БСП Царево, от името на наши съграждани, изразяваме  възмущението си от демонстративното разрушаване на един от най-старите символи в нашия град и общински център – паметника "Родината", който е намерил място в историята ни и е свързан с живота на няколко поколения граждани и гости на град Царево. 

Всички ние не можем да приемем този безцеремонен опит да бъде изличена част от колективната памет на жителите на град Царево. Не  можем да намерим смислено и разумно обяснение, какво обуславя разрушаването на един паметник, чиито автори са вградили в него единствено и само своя талант. Ясно се вижда, че унищожената скулптура не излъчва никакви партийни, политически или друг тип внушения. Тя изобразява корабостроител, войник и момиче лозарка, които символизират целостта на границите ни, силата на армията ни и традиции в поминъка на региона", пише в декларацията на БСП - Царево.

От партията настояват тройната гранитна композиция да бъде възстановена и върната на мястото и в центъра на града или поставена на входа на Царево. Те искат още около нея да бъде изградено площадно пространство и подходящо осветление.

Автори на паметника са - проф. Секул Крумов и архитект Иван Николов. Паметникът е изграден през 1978 година и е дарен на Община Царево.

В Царево ще посрещнат Лято 2018 с нов площад

Галерия