БСП-Варна използва собствените си провали, за да спре инвестиция в Златни пясъци , бе изтеглено на днешната сесия на местния парламент във Варна. Става въпрос за имот, който се намира над хотел "Астория" в курорта и където има планове за строеж на жилища с басейн и трафопост. Предложението бе отхвърлено на сесия през юни тази година с мотива, че капацитетът на пречиствателната станция в Златни пясъци е недостатъчен, за присъединяването на допълнителни абонати. 

Днес то предизвика поредния спор в местния парламент. Съветникът от БСП Пламен Начков попита, какво се е променило от юни досега, че съвета трябва да прегласува решението. Председателят на комисията по архитектура Владимир Тонев от "Нашият град" обясни, че е входирана декларация от собствениците, че ще изградят пречиствателно съоръжение в двора си. Красимир Маринов от "Отечество", който призна, че преди е бил против идеята, заяви, че сега подкрепя предложението, тъй като 6-те милиона необходими за пречиствателната станция в курорта са в процес на усвояване. Той предложи нова бариера пред собственика, обектът да се включи в експлоатация след като пречиствателната станция в Златни е готова. Балъци има ли в залата, какво се правим, че не разбираме за какво иде реч, коментира и червеният съветник Борислав Гуцанов, без обаче да посочи конкретни данни. На подобна позиция бе и съветничката от "Атака" Евгения Александрова, която коментира, че не иска Златни пясъци да заприличат на Слънчев ден. 

Хубаво е да са ясни две неща: Общинският съвет само съгласува плана за застрояване и регулация, а не го изготвя. Поради тази причина, ние можем само да съблюдаваме, има ли строителна забрана – не, нарушени ли са параметрите – не, каза още съветникът Красимир Маринов. 

В отговор на БСП, той припомни, че преди време, местният парламент е съгласувал план, според който 250 места са присъединени към пречиствателната станция на Златни пясъци, визирайки проекта за хотел в Кабакум, осъществяван от фирми, близки до Гуцанов. 

Кметът Кирил Йорданов пък се оправда, че няма нищо общо с предложението, тъй като е входирано от един от заместниците му. Той посочи, че ако беше съветник, би гласувал против, с което спечели за първи път от много време аплодисменти от страна на БСП. Главният архитект Петър Йорданов обясни, че няма правна форма, по която да задължат собственика на имота да построи пречиствателно съоръжение в двора си. 
В крайна сметка, по предложение на Гуцанов точката бе оттеглена от дневния ред. 

Резултатът! Отложена бе още една инвестиция за милиони, загубени бяха стотици работни места в условията на остра криза на пазара на труда във Варненска област. Три мандата управление на БСП във Варна и четири години близко партньорство на Кирил Йорданов и Борислав Гуцанов с правителството на Сергей Станишев не бяха достатъчни Варна и курортните комплекси да се сдобият с нова пречиствателна станция. 

Нелепото в случая е, че точно носителите на сериозна част от отговорността за липса на нова пречиствателна станция на КК "Златни пясъци" обясняват спирането на инвестицията с... липса на нова пречиствателна станция на КК "Златни пясъци" .
Причината за това грешно решение се превръща в повод, а на БСП -Варна започна да им става навик да оправдават една несвършена работа с друга.

 

Днес+