Представители на всички партии и на гражданското обединение дадоха първия си съвместен брифинг. Снимки Авторът

Представители на всички партии и на гражданското обединение дадоха първия си съвместен брифинг. Снимки Авторът

Гражданската платформа "БУРГ" (Български устрем за развитие на градовете) ще се яви на местните избори в община Бургас с широко обединение вляво и ще има свой кандидат за кмет. Новината обяви Живко Табаков - съучредител на "БУРГ" в присъствието на представителите на политическите партии, с които ще участват заедно на есенния вот.

Представянето на обединението започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите от наводнението в община Царево. Днес в страната е ден на национален траур.

"Постигнахме нещо ново, да се обединим хора, които сме имали възможност да работим заедно. Не е само желанието ни да имаме представителство в Общинския съвет, а да анализираме проблемите и да маркираме основните приоритети, които ще включим в програмата "Бургас", каза Живко Табаков.

В обединението с "БУРГ" влизат - "Движение България на гражданите", трите партии от "Левицата" - "Изправи се. БГ", "Движение 21" и "АБВ", както и "Ние идваме". Председателите на тези партии участваха в съвместния брифинг.

"Лесно се получи обединение, леко, истински, седнахме на една маса. Градът ни има нужда от драстична промяна в управлението му. Разбиване на монопола", каза Антон Коджабашев - "АБВ".

"Бургас има нужда от стабилен Общински съвет. Ние сме експерти в различни области и ще работим за хората на Бургас", каза Юлияна Мръчкова от "Движение 21".

"Нашата обща цел се нарича Бургас - по-икономически и по-социален", допълни Даниел Иванов от "Изправи се.БГ".

"Щастлива съм, че съм част от това обединение", каза и Мария Лазева от "Ние идваме".

Обединението ще има свой кандидат за кмет. Кой обаче ще бъде той ще стане ясно на по-късен етап. Това зависи от няколко фактора - дали Димитър Николов ще се яки като кандидат на ГЕРБ или издигнат от Инициативен комитет, както и кои ще са другите кандидати за кмет на общината.

"Вземането на решение кой ще е нашият кандидат за кмет или дали ще подкрепим друг кандидат не е чисто човешка амбиция, а е от значение кой ще победи Димитър Николов", каза Живко Табаков. В обединението са се спрели на хора, които са разпознаваеми и за които няма да е нужно време, за да бъдат наложени.

"Имаме две решения, първото е, че ще имаме кандидат за кмет и второто е, че ако Димитър Николов отиде на балотаж, ние няма да го подкрепим", допълни Живко Табаков. Според него Бургас е изправен пред балотаж.