Изложба със снимки и документи от живота на Апостол Карамитев може да се види в родния му Бургас. Снимки Бургас без цензура

Изложба със снимки и документи от живота на Апостол Карамитев може да се види в родния му Бургас. Снимки Бургас без цензура

Бургас празнува днес 100 години от рождението на гениалния актьор Апостол Карамитев. Той се ражда на 17-ти октомври 1923 година в морския град. За жалост си отива от този свят твърде млад, едва навършил 50 години. С поредица от събития през цялата година у нас и в чужбина се отбелязва вековния юбилей от неговото рождение.

Тази вечер в залата на бургаския драматичен театър "Адриана Будевска" ще бъде прожектиран филма "Бялата стая". Той е заснет през 1968 година. Режисьор на филма е Методи Андонов, сценария е на Богомил Райнов, в главната роля - Апостол Карамитев. Преди началото на прожекцията, която е планирана за 20.00 часа, директорът на бургаския театър Борислав Чакринов ще дари копие на посмъртната маска на Апостол Карамитев на Регионалния исторически музей в морския град.

Театърът дарява копие на посмъртната маска на Апостол Карамитев

Преди месец със свое решение Общинският съвет в Бургас удостои Апостол Карамитев със званието "Кавалер на сребърния кръст на Свети Николай" (посмъртно). Мотивите, с които бе входирана докладната записка бяха: "През 2023 година се навършват 100 години от рождението на бележития бургазлия и 50 години от кончината му" и "за високия принос на Апостол Карамитев в българската култура, кино, театър, за дълбоката следа, оставил след себе си".

Апостол Карамитев завършва италианската гимназия в родния Бургас, след това заминава за София, където иска да учи право. Но вместо това избира театъра. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1951 г. със специалност актьорско майсторство в класа на професор Боян Дановски. Дълги години е сред водещите актьори на народния театър "Иван Вазов" (от 1947), където създава поредица от забележителни роли. Сред тях е Ромео в "Ромео и Жулиета" по пиесата на Уилям Шекспир с режисьор Стефан Сърчаджиев през 1953 г.

Жени се за актрисата Маргарита Дупаринова, с която имат син и дъщеря, също актьори – Момчил Карамитев и Маргарита Карамитева.

За него Леон Даниев приживе споделя: "беше красив, много красив, но неговата красота тогава не беше на мода, в живота се харесваше, но в театъра се предпочитаха по ръбестите или по-лиричните, а неговата хубост беше по-буйна, по-"апашка", италианска... Дановски го утешил. Казал му бил: "Твоето време скоро ще дойде". Чочо му повярва. След две-три години стана първата българска звезда. С всички плюсове и минуси на това звание".

Донка Карамитева: Чичо Апостол ми е кръстник

Днес в Бургас за таланта на Апостол Карамитев напомнят три неща - едноименната улица, която свързва улица "Христо Ботев" с улица "Мара Гидик", бюст - паметникът му, който се издига в Морската градина до Летния театър и едноименната зала в драматичен театър "Адриана Будевска".

Галерия