Петко Драгнев (в средата) мотивира искането за отпускане на кредит пред съветниците. Снимка Лина Главинова

Петко Драгнев (в средата) мотивира искането за отпускане на кредит пред съветниците. Снимка Лина Главинова

Бургаският общински превозвач "Бургасбус" ЕООД ще тегли кредит от фонда за регионално развитие "Джесика" за закупуването на три нови деветметрови автобуси. Стойността на заема е 780 000 лева без ДДС, а лихвеният процент, който дружеството ще плати по него е 1,1%. "Кредитът ще бъде върнат за седем години и половина, а автобусите ще бъдат собственост на фирмата", каза пред "Черноморие" управителя на "Бургасбус" Петко Драгнев.

За да вземе кредит за закупуване на возилата, от дружеството входираха извънредна докладна записка, която бе гласувана и приета на сесия на местния парламент. Разрешението за заема не мина без дебати в залата. "Не може ли да се ползват старите автобуси, които имате, вместо да се налага да теглите кредит, за да купите нови?", попита съветникът от СЕК Константин Бачийски. "Те не отговарят на стандарта "Евро 5" и не могат да бъдат ползвани", обясни Драгнев. След като получиха "зелена светлина" от "Бургасбус" ще обявят до дни обществена поръчка с критерии за доставка на возилата.

След избирането на фирма доставчик и получаване на трите автобуса, те ще пътуват по линия №9, която е най-дългата и свърза двата комплекса "Меден рудник" и "П.Р. Славейков". Това ще даде възможност три от возилата, които сега пътуват по маршрута да бъдат пренасочени по други две линии - за кварталите "Лозово" и "Крайморие". Маршрутките ще изпълняват курсове в тези направления само в ненатоварени часове.

67-те автобуси, които дружеството експлоатира са собственост на община Бургас и са предоставени с договор за наем, за да може да бъде изпълняван проекта "Интегриран градски транспорт", по който Общината работи от 2008 година. Автобусите, голяма част от които вече не са гаранционни, пътуват по линиите от новата транспортна схема в града, която също е част от проекта.

Бургасбус ще плаща с 25 350 лв. по-малко за наем на автобусите