Четири картини на бургаски автори дари Община Бургас на галерия Петко Задгорски по повод 75-ия й юбилей. Снимки Черноморие-бг

Четири картини на бургаски автори дари Община Бургас на галерия Петко Задгорски по повод 75-ия й юбилей. Снимки Черноморие-бг

Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" празнува своя 75-ти юбилей и 55 години във втория си дом - бившата Синагога на улица "Митлополит Симеон". По случай двата празника Община Бургас дари четири картини, закупени със средства от бюджета за фонда на галерията. Те са на Живко Иванов, Анна Михайлова, Анета Краева и Лора Янева.

Галерията носи името на Петко Задгорски - първият председател на Дружеството на художниците в Бургас. Той е автор и на паметника на поета Александър Сергеевич Пушкин, който се издига в Морската градина на Бургас. А в близост до броени дни там бе бъде официално открит и бюст - паметника на Петко Задгорски.

Готов е постаментът на бюст-паметника на Петко Задгорски

Над 100 произведения на изкуството са подредени в изложба по случай двете годишнини на двата етажа на галерия "Петко Задгорски". Бургаската галерия е една от най-старите в страната. Началото й се поставя с общото участие на видни бургаски общественици, художници и културни деятели. На 7 април 1946 година тържествено е открита постоянна галерия в Борсовия салон на Търговската камара. Наличният фонд на галерията тогава е 58 картини и 6 скулптури. Сега фондът наброява над 3000 творби.

"До края на лятото репродукции на иконите, които галерията притежава, ще бъдат събрани в каталог, който ще издаден по проект финансиран от Министерството на културата, който спечелихме", похвали се директорът на галерията Георги Динев.

Сред първите, които разгледаха изложбата бяха областният управител на област Бургас Мария Нейкова, кметът на община Бургас Димитър Николов и зам.-кметът по култура в общината Диана Саватева. Откриването не пропуснаха и Любен Дилов - син и Драгомир Стефанов - кандидати за народни представители.

Гостите бяха поздравени от ученици от бургаското Национално училище за музикални и сценични изкуства "Проф. Панчо Владигеров".

Галерия