Специален гост на Коледния концерт ще бъде известният млад виолончелист Атанас Кръстев. Снимка Бургаска опера

Специален гост на Коледния концерт ще бъде известният млад виолончелист Атанас Кръстев. Снимка Бургаска опера

Бургаската Държавна опера ще изпращи 2022 година с Коледен концерт. Той ще започне в 19.00 часа на 22-ри декември в залата на Операта. В програмата са включени произведения на представителите на Виенската класическа школа Йозеф Хайдн и Волфганг Амадеус Моцарт, обединени в общия замисъл, подчинен на всеобщото настроение, което е породено от светостта на предстоящия коледен празник.

Под съпровода на оркестъра на Бургаската опера, с диригент маестро Йордан Дафов и концертмайстор Христо Белчев, на празничната сцена ще излязат солистите: виолончелистът Атанас Кръстев, сопраното Мария Цветкова-Маджарова, тенорът Яни Николов, Калина Попова - мецосопран, и Костадин Мечков - бас. В програмата ще вземат участие и артист-хористите от хоровия състав на Държавна опера – Бургас с диригент Невена Михайлова, както и младите таланти от Детски хор „Милка Стоева“ с диригент Светла Стоева.  Хор „Милка Стоева“ е носител на традициите на дългогодишна хорова школа, с великолепни национални и международни изяви и престижни награди през годините. Само преди дни младите певци от хора взеха участие в спектакъла на операта „Тоска“ от Джакомо Пучини на сцената на Операта.

В музикално-сценичната феерия на 22-ри декември солистите и хоровите формации ще създадат празничните акорди на Коледния концерт и ще предадат на публиката заряда, породил се от съприкосновението с изкуството, което е неоценим коледен дар.

Зад диригентския пулт застава доайенът маестро Йордан Дафов, който е носител на наградата "Златен век" на Министерството на културата. Талантливият и уважаван диригент е сред изявените дейци, отличени за приноса си в развитието на културата и утвърждаването на националната идентичност.

Специален гост на Коледния концерт ще бъде известният млад виолончелист Атанас Кръстев, който в рамките на около година за трети път ще бъде солист на оркестъра на Бургаската опера. Големият български виолончелист, музицирал по световните сцени и вече титулуван доц. д-р Атанас Кръстев, е носител на 16 първи и извънредни награди  от международни конкурси в  Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България.

В празничната програма на Коледния концерт ще прозвучат: Увертюра от операта "Отвличане от Сарая" от Волфганг Амадеус Моцарт, Концерт за виолончело и оркестър №1 в До мажор от Йозеф Хайдн и меса „Нелсън“ – за солисти, хор и оркестър от Хайдн.

Галерия