Съветникът Георги Манев бе изненадан, че Янка Рупкина почетен гражданин на Бургас. Снимка Лина Главинова

Съветникът Георги Манев бе изненадан, че Янка Рупкина почетен гражданин на Бургас. Снимка Лина Главинова

Бургаският общински съветник Георги Манев (СЕК) обвини народната певица Янка Рупкина в кражба на песни. "Когато тя отиде в София, открадна всичките песни на братовчедка си Милка Андреева и ги изпя", заяви той по време на дебати в местния парламент. Те се разразиха по повод докладната записка на кмета на Бургас Димитър Николов с искане да бъде предоставен безвъзмездно за ползване Летния театър за концерта на Рупкина, който е насрочен за 10-и юли. От тази услуга могат да се възползват почетните граждани на града.

От изказването на Георги Манев стана ясно още, че той не знае нищо за биографията на народната певица, както и не знае, кога тя е удостоена със званието "Почетен гражданин на Бургас. "За първи път чувам за това. Какво общо има Янка Рупкина с Бургас? Тя е от община Созопол, а по адресна регистрация е в София", убедително заяви съветникът.

Янка Рупкина е родена в средецкото село Богданово на 15-и август 1938 година. Завършва средното си образование в Техникум за медицински сестри в Бургас. На 22 години печели първа награда от събора-надпяване в село Граматиково. В края на 1970-те години заедно с Ева Георгиева и Стоянка Бонева създава трио "Българка". С това трио Янка Рупкина печели световна популярност и представя българското народно пеене по целия свят. Самостоятелно и с триото осъществява съвместни проекти със световноизвестни музиканти като Кейт Буш, Крис де Бърг, Джордж Харисън, Линда Ронстанд.

През 2012 година е удостоена с орден "Св. св. Кирил и Методий".

През 2017 година тя е удостоена със званието "Почетен гражданин на Бургас", а отличието й бе връчена на тържествената сесия на 6-и декември - Никулден и празник на Бургас.

Концерт на Янка Рупника скара съветници в Бургас