На срещата с министър Нанков, освен депутатите, е присъствал и кметът на Бургас Димитър Николов. Снимка Пресцентър ГЕРБ

На срещата с министър Нанков, освен депутатите, е присъствал и кметът на Бургас Димитър Николов. Снимка Пресцентър ГЕРБ

Бургаските депутати от всички парламентарно представени партии и коалиции заедно с кмета на Общината Димитър Николов бранят Югоизточния регион. Те са настоявали региона да се запази в сегашния му вид на среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

"Сега действащата структура на Югоизточен регион се е доказала във времето, представя се изключително добре по отношение на икономическите параметри и при представянето с проекти на регионален принцип", подчерта бургаският депутат Ивелина Василева, която е сред водещите фигури по европейските въпроси и контрола на фондовете в Парламента.

Министърът Николай Нанков представи вариантите за ново статистическо деление пред депутати от всички парламентарнопредставени формации и кмета на Бургас Димитър Николов. Обсъжданото статистическо деление на страната е по изискване на Евростат и няма нищо общо с административното деление по области и общини.

Според Ивелина Василева е необходимо да се изясни дали новото деление ще се адаптира към новите регламенти на Европейския съюз, тъй като предстои внасяне на предложението на Европейската комисия за бъдещата финансова рамка за следващия програмен период след 2020 г.

БСП: Бургас няма да става придатък на Варна