Обзавеждането на помещенията е вече на финала. Снимка Авторът

Обзавеждането на помещенията е вече на финала. Снимка Авторът

Бургаската книжарница "Хеликон" сменя локацията си. Двете помещения, където ще се премести са вече наети и ремонтирани. Щандовете за книги са монтирани и остават довършителни дейности преди отварянето. Тъй като в центъра на морския град няма подходяща сграда, която да побере наличния книжен фонд, книжарницата ще бъде преместена на две места. Едното е в уличката на подлеза на Операта, а другото - в горната част на улица "Александровска", малко преди Стоматологията.

Това няма да е първият път, в който "Хеликон" ще бъде разделен на две. В началото, когато отвори първата книжарница тя се помещеваше на малка площ в съседство с друга книжарница "Амадеус". След като собствениците - Гинка и Данчо Панайотови наеха голямата сграда на Хаджипетров, където и в момента се намира книжарницата, известно време и на двете места посрещаха книжарите от "Хеликон". Повече от 20 години книжарницата се помещаваше в горната част на площад "Тройката". Предстои обаче помещението да бъде освободено. Тя е на мястото на складовете на Големи български мелници, създадени през далечната 1872 година от Иван Хаджипетров. Фирмата на строителния предприемач Здравко Станчев финализира няколкогодишните си усилия и изкупи всички имоти, собственост на наследниците на Хаджипетров. По непотвърдена информация на този терен ще бъдат издигнати няколко многоетажни сгради.

Наемателите на помещенията ще ги освобождават едно по едно. Това е и причината "Хеликон" да се изнесе от мястото, което се превърна в тяхна запазена марка.

В края на миналата година багери започнаха да заравняват терена зад книжарницата.

От целия комплекс от сгради, които се намират на терена, само Маринковите хамбари и постройката, където се е намирало читалище "Пробуда" са паметници на културата от местно значение. До края на март Здравко Станчев трябва да получи становището на Министерството на културата за тази сграда. До преди месец в Община Бургас все още нямаше входиран проект за издаване на разрешително за строеж върху имота.