Тази година фестивалът няма да се проведе в същата форма. Снимка Архив

Тази година фестивалът няма да се проведе в същата форма. Снимка Архив

Държавен Куклен театър - Бургас ще се опита да реализира седмото издание на фестивала "Дни на куклите". Той се провежда в първата седмица на август. Фестивалът се организира от Кукления театър с финансовата подкрепа на Община Бургас.

"Ще се опитаме да направим фестивала. Все още обмисляме как да променим програмата. Желанието ни е да поканим малки частни трупи с до двама или трима актьори. По този начин ще подкрепим и частните театри, за които сегашната ситуация никак не е лека", каза пред "Черноморие" директорът на Кукления театър в Бургас Христина Арсенова. Общината е предвидила 20 000 лева в бюджета за настоящата календарна година за провеждането на фестивала. Парите са целеви и ако бъдат отпуснати, фестивал ще има. Трудността обаче идва от Министерството на културата. От ведомството на Боил Банов са спрели всички средства за дейност на театрите. Пари има за заплати, осигуровки и издръжка на културните институти. Това означава, че те напрактика няма с какво да реализират нови постановки. А за да играят на открито, трябва да приспособят сегашните си заглавия така че да не застрашават живота на актьорите.

Ако парите за фестивала бъдат преведени по сметката на Кукления театър, от своя страна Министерството на културата трябва да разреши тяхното усвояване от театъра. "На практика парите се целеви, но трябва да имаме разрешение на министъра да ги изразходваме за фестивала", уточни Арсенова.

Ако той се случи, децата ще бъдат разположени на разстояние едно от друго на пейките пред открита сцена "Охлюва", където се играят постановките. Но съпътстващите събития и игри в програмата на фестивала няма да ги има.

На този етап директорът на Кукления театър не е решил дали трупата ще играе на открито. Реално това може да се случи в пространството между зала 1 и 2 на експодиционен център "Флора". Заради ограничения брой зрители, които е разрешено да има на спектаклите - 30%, разходите по представленията няма да могат да бъдат покрити от продажбата на билети. А актьорите трябва да подпишат декларации, че са съгласни да играят.

Христина Арсенова събира трупата на Кукления театър за първи път от началото на извънредното положение на 14-ти май.

Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев се отварят музеи, галерии и библиотеки. Те могат да работят в откритите и закрити части. Разрешава се и организацията на концерти и спектакли на открито с не повече от 30% зрители, които да бъдат разположени шахматно. Те трябва да носят маски, да влизат и да излизат от две различни места.

Бургаският театър играе две постановки на Острова