Соларният парк ще бъде изграден върху сградата на басейна в Славейков. Снимки Авторът

Соларният парк ще бъде изграден върху сградата на басейна в Славейков. Снимки Авторът

Бургазлии могат да станат инвеститори в проект на Община Бургас за изграждане на соларен парк върху "Арена ОЗК". Пилотният проект е разработен съвместно с "ЕнЕфект". Той ще бъде представен официално на 1-ви юни от 12.00 часа в зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино". Старът ще бъде даден със създаването на Енергийна общност в морския град. "По този начин гражданите ще могат да участват в пряко  в процеса, да инвестират в покупката на оборудването за соларния парк и да придобият знания как се инвестира в слънчева енергия. Ще бъде представен бизнес проекта и неговата продължителност", каза изпълнителният директор на "ЕнЕфект" Драгомир Цанев на стартираща пресконференция на форума "Дни на енергийната ефективност и зелената енергия", които започнаха в Бургас. Те се организират от "ЕнЕфект" съвместно с Общинската мрежа за енергийна ефективност "ЕкоЕнергия" и Община Бургас.

Инвестицията за соларния парк, който Общината планира да изгради върху "Арена ОЗК", е на стойност 400 000 лева. Всеки гражданин може да инвестира сума от 750 до 10 000 лева, като лихвеният процент на година е 3% т.е., ако някой инвестира 10 000 лева то всяка година ще получава 1300 лева в продължение на 10 години.

Соларният парк ще произвежда 80% от енергията, която е необходима, за да работи басейна.

"Ние ще гарантираме сигурността на проекта. След като представим проекта, тепърва ще се разширява и енергийната общност в общината", каза зам.-кметът по строителство в Община Бургас Чанка Коралска.