Полицаи поставиха заграждения, за да спрат движението в затворения участък. Снимки Черноморие-бг

Полицаи поставиха заграждения, за да спрат движението в затворения участък. Снимки Черноморие-бг

Бургазлии излязоха на протест с искане за безопасен булевард и места за паркиране. В 10.00 часа полицаи поставиха ограждения в двете ленти на булевард "Демокрация" в участъка - кръстовището с улица "Копривщица" и "Сан Стефано" и от страната на хотелите "Космос" и "Аква". Така напрактика спряха движението в този участък на автомобили, камиони и автобуси на градския и извънградски транспорт.

Живеещи в района стъпиха на лентата с плакати в ръце и искане за промяна на вече създаденото положение с трафика и местата за паркиране след ремонта на булеварда. Той се реализира по проект на Община Бургас и с европейски средства. Хората обаче не са доволни от реконструкцията и твърдят, че тях никой не ги е питал по отношение на обособената зона и липсата на места за паркиране, както и начина на зареждане на търговските им обекти.

"Първото ми питане до Общината във връзка с ремонта на булеварда бе през 2018 година. В писмото, подписана от зам.-кмета по строителство в Общината Чанка Коралска, от 20-ти август 2018 година пише, че няма предвидена по проект сегрегирана бус лента. Година по-късно става ясно, че проектът е променен и такава ще има", каза Асен Петров. Той има магазин за хранителни стоки на ъгъла на "Демокрация" и "Копривщица" и един от засегнатите от ремонта, тъй като микробусите, с които го зареждат със стока няма, къде да паркират. "Вече има съставен фиш на един от шофьорите, защото спря в бус лентата, за да зареди. А той напрактика няма, къде да спре", обясни Петров.

Новата визия на булеварда бе презентира на обществено обсъждане в края на 2019 година. Тогава един от акцентите бе - паркирането на автомобили.

Бус лента и асансьори в подлезите след ремонта на Демокрация в Бургас

Изпълнението на проекта започна през март 2020 година. Живеещите в района обаче не са доволни от крайния резултат. "Разшириха тротоарите за сметка на лентата за движение. Обособиха места за паркиране, които са заградени с метални ограждения от страната на бус лентата и пътниците трябва, като слязат от колата, да пресекат активната лента, за да стигнат до тротоар", споделиха протестиращите.

"Нарушени са ни правата. Ако преди имаше, къде да паркираме, сега това е невъзможно. Как семейство с малко дете ще паркира на паркинга на улица "Гурко" и ще върви пеша до тук, за да се прибере? Ами ако имаш и покупки? Няма логика", пита Светлана Бедросян.

Протестиращите искат промяна на настоящата визия на булеварда, за да бъдат спазени и техните права.

От Общината тази седмица излязоха с позиция по касуза.

Община Бургас: С обновяването на Демокрация е помислено за всички участници в движението

Уведомлението за протеста е от 10.00 до 18.00 часа днес. В този период ще бъде затруднено движението в затворения участък.

Галерия