С помощта на специални кепчета децата ловиха всякакви летящи обитатели на Морската градина. Снимки Авторът

С помощта на специални кепчета децата ловиха всякакви летящи обитатели на Морската градина. Снимки Авторът

Бургазлии станаха изследователи в Морската градина. Под вещото ръководство на Станимира Делева те се впуснаха да опознават растителните видове и биоразнообразието в градината, прилагайки т.нар. гражданска наука. Тя се използва успешно в други страни в Европа и света и чрез нея се откриват и непознати видове, предимно насекоми. "Те са мобилни и не са добре изследвани. Вероятността да бъдат открити тук такива е различна от 0", каза Станимира Делева, която завършва докторантура по екология на пещерите и пещерните видове в университета в Коста Рика.

По покана на Българска фондация "Биоразнообразие" Станимира бе ръководител на първото събитие, което организацията промотира в рамките на новия им проект "Бургас на три езера". Той има за цел заедно с общността да се създадат новаторски, социални и екологични интервенции за подобряване на местното крайбрежно развитие.

В първото събитие "Градски изследователи" се включиха над 50 бургазлии на различна възраст, като преобладаващата част бяха децата. Целта е да се провокират хората да бъдат по-любопитни и да изследват света и природата, която ги заобикаля. "Така, ако попаднат на нещо интересно, могат да предотвратят дори проблем или посегателство над конкретен природен вид", обясни Станимира Делева.

Участниците бяха разделени на групи и с цветни листи в ръка трябваше да откриват конкретни растения, буболечки, насекоми и камъни в определен район на Морската градина. Те имаха възможност да пробват и уменията си със специални кепчета да хванат насекоми, мухи, комари, че и пеперуда. Така "хванатите" летящи обитатели на Морската градина бяха наблюдавани под микроскоп и след това пуснати отново свободно в природата. Оказа се, че децата успяха да уловят комар, който не хапе, калинка, миниатюрни мухи, мравки и какво ли още не.

Приключението се оказа също толкова интересно и за техните родители. Всички смело стъпваха по тревата, опитваха се да разпознават и растенията, цветята и различните видове дървета.

"Този пилотен проект ще помогне да се отговори на общата нужда от по-високи нива на осведоменост по отношение изменението на климата и ролята на бургаските влажни зони за смекчаване и адаптиране", споделя Радостина Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие", която също се включи в първото, организирано от тях събитие.

Галерия