Бъдещи капитани трупат опит в Босфора компания за фериботни превози IDO.

 

Специалност "Корабоводене" е сред най-търсените във варненския Технически университет. Всяка година тук постъпват и голям брой чуждестранни студенти. Затова ръководството на ВУЗ-а полага максимални усилия да осигури добра практическа подготовка за студентите си. Преминаването през Босфора е сериозно изпитание за всеки капитан, заради натоварения трафик в пролива, честите неблагоприятни плавателни условия в Черно море и преминаването през гъсто населен район, където опасността от екокатастрофа е ежеминутна.

За да придобият нужния за Босфора опит, в програмата на турските Морски училища, например, има задължителни часове на обучение със симулатор на кораб, преминаващ през пролива, обяснява доц. Фархи.

Българските студенти по корабоводене могат да стажуват между 1 и 2 месеца след 3-ти курс и година след 5-ти на някой от фериботите, на които всеки турист в Истанбул се е качвал, за да стигне до азиатския бряг. Някои от стажантите ще плават и по маршрут Истанбул - Измир.

Шансът, предоставен на студентите от IDO, е изключителен, тъй като българските корабособственици са много малко и възможностите за стаж под български флаг са минимални, обяснява ректорът.

Вече започна набирането на кандидат-стажанти за лято'2011. Единствените условия, на които нашите бъдещи капитани трябва да отговарят, е да владеят добре английски език, да имат здравна застраховка и да финансират сами пътуването си до пристанището, от което ще се качат на борда. За времето на стажа те получават възнаграждение. Засега има 30-ина кандидати за следващото лято. Предимно от турските студенти в Техническия университет, от българските документи е подало и едно момиче.

 

Днес+