DSC_7754

DSC_7754

Българин и германка раздават рози на летището

набрана преди часове от Розовата долина. За броени минути ароматът на един от символите на България "обгръща" терминал "Пристигащи", а пътниците остават очаровани от нетрадиционното посрещане. "Много от тях не стигат до Розовата долина и искаме чрез този жест да им покажем и една друга част от България", сподели пред екип на Черноморие Дани Петков. За трета поредна година той раздава в началото на юни рози на летището край Бургас. Същото правят и доброволци на летището в София. Тази година компания му прави неговата приятелка Йохана от Германия.DSC_7683DSC_7799

Историята на Дани и Йохана прилича на приказка. Когато е едва осемгодишен, семейството на Дани заминава за Канада. С тях е и баба му, която родом е от Долината на розата. "Тя ми разказваше как е брала рози и у мен се зароди желание един ден да дойда и да видя местата, за които баба ми разказваше". Преди 20 години Дани за първи път се връща в родината си, където прекарва две седмици. Посещава и родното място на баба си. След това заминава за Германия, но не спира да мисли за долината и аромата на розата. След около година, Дани е в България, а върху 20-те декара край село Паничерево, община Гурково, отглежда маслодайна роза. С него вече е и приятетелката му Йохана. "Живеем през повечето време в София, но в периода на розобера сме в Долината на розите", разказва Дани. Преди четири години за първи път решава да популяризира символа на България, като раздава от своята току що набрана продукция на летището в София. Вече трета година прави същото и в Бургас.

Розовото масло, което добиват от гюла продават в Германия, Англия, Сингапур и Хонг Конг. Част от добитото розово масло и пъпки от сушени рози използва в производство у нас.