Иконата на света Богородица Достойно есть и днес е изложена за поклонение в поморийската църква. Снимка Архив Черноморие-бг

Иконата на света Богородица Достойно есть и днес е изложена за поклонение в поморийската църква. Снимка Архив Черноморие-бг

На 11-ти юни Православната църква отбелязва празника на иконата света Богородица - Достойно есть. Иконата се съхранява в Света гора. Нейно точно копие се пази в столичния храм "Св. Александър Невски". С разрешение на Светия Синод и благословията на Негово Светейшество Български патриарх Неофит иконата напусна църквата и пристигна в Поморие в средата на седмицата, където е изложена в храма "Свето Рождество Богородично". Повод за това е Международния фестивал на православната музика, който се провежда за XIX път в Поморие и приключва днес.

Копието на иконата света Богородица - Достойно есть е осветена в Света гора и е точно копие на оригинала. Атонско предание от X вeк разказва, че на 11-ти юни 982 г. благочестив отшелник се молел пред образа на Богородица. На вратата потропал пътник. Отшелникът отворил и го поканил вътре. Двамата започнали да се молят, но когато трябвало да възпеят Божията майка, пътникът казал на отшелника, че занапред тя ще бъде възпявана винаги с "Достойно есть".

За да увековечи чудните слова, гостът ги написал с пръст върху мраморна плоча, а тя поддавала под пръстите му сякаш била от восък.  От 11-ти юни 982 г. до ден днешен тези слова не са променяни:

"Достойно е, наистина, да Те облажаваме, Богородице,
винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог.
По-чтима от херувимите
и несравнено по-славна от серафимите,
нетленно родила Бог Слово,
същинска Богородица, Те величаем".

Пътникът, който оставил словата, бил самият свети архангел Гавраил, изпратен да ги предаде на християните.