Табелите Зона за клиенти на заведението бяха поставени, след като то отвори и чадърите бяха заети. Снимка Авторът

Табелите Зона за клиенти на заведението бяха поставени, след като то отвори и чадърите бяха заети. Снимка Авторът

Чадърите на Северния плаж в Бургас са безплатни за плажуващите това лято. Тези, които се намират пред заведенията обаче се ползват срещу консумация, установи проверка на "Черноморие". Заради пандемията от COVID - 19 цената на чадърите този сезон е от 1 до 5 лева. Мярката бе предприета от Министерството на туризма. Сега действат 57 договора за концесии и 75 – за наем на плажове. От 132 плажа общо със сключени договори 17 ще са с нулеви цени, за останалите основните цени варират от 1 до 5 лева.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви още в края на май, че всички стопани ни плажни ивици трябва да предложат 50-процентно намаление за плажните принадлежности. При неспазване на нормативните изисквания глобата е 50 хил. лева, а при повторно нарушение - 100 хил. лева.

От 1 до 5 лева за чадър на плажа това лято

Северният плаж в Бургас е един от тези, на които чадърите и шезлогите това лято ще се ползват безплатно. "От 1-ви юли на разположение на туристите ще бъдат около 800 чадъра и още толкова шезлонги", каза пред "Черноморие" Симеон Цветков - представител на концесионера на ивицата.

Чадърите пред заведенията обаче се ползват срещу консумация. Това е регламентирано в договора за наем между концесионера и фирмата, която стопанисва съответното заведение на плажа. "Дали сме възможност на наемателите, освен да ползват допълнителна търговска площ и да поставят чадъри. Техният брой е до 50", уточни Симеон Цветков. Съгласно договорите, наемателите трябва да поставят табели с надпис "Зона за клиенти на заведението". Такива бяха поставени на два чадъра пред заведение "Тортуга" на Северния плаж няколко часа, след като то бе отворено и посетителите се бяха настанили под чадърите, видя репортер на "Черноморие". Тези табели обаче не обясняват начина, по който клиентите на въпросното заведение могат да ползват сянката на пясъка. Това става ясно при разговор с персонала. На въпрос: "Чадърите платени ли са?", получихме отговор: "Ползват се срещу консумация".

"Изискването ни към наемателите е да се придържат към цените в менюто, което са обявили при отварянето на заведението и то да не бъде променяно", обясни още Симеон Цветков. Така напрактика, ако бургазлия или гост на града реши да плажува и да ползва чадър пред заведение, разположено по протежението на Северния плаж ще трябва да плати за напитка. Тъй като консумацията не е фискирана тя може да варира от бутилка вода до бира или храна, ако в заведението има кухня.

Посетителите на Северния плаж трябва да решат дали ще ползват сянка и каква цена са готови да платят за нея. За целта могат да избират между белите безплатни чадъри на концесионера и тези, поставени пред заведенията. Има и трети вариант - да си забият собствен чадър на пясъка.

Северният плаж се концесионира от "Крам Инс". Договорът на Министерството на туризма за концесия е сключен в края на декември 2018 година, след като спечелилият поръчката - "Палм инвест" отказа да подпише договора. Така, класираната на второ място фирма - "Крам Инс" стана концеионер.