Рибицата е готова след около 10-15 дни сушене в хладилника. Снимки Chef Димитър Боев

Рибицата е готова след около 10-15 дни сушене в хладилника. Снимки Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

Януари е пълен с празници и това дава поводи да приготвим нещо необичайно. Тази седмица рецептата е едно любимо на българите мезе.

Сушена свинска рибица

Необходими продукти

500 грама свинска рибица

100 грама захар

100 грама сол

вода/оцет

сол/черен пипер

червен пипер/кимион

чесън на прах/чубрица

Начин на приготвяне

Вземете рибицата и почистете месото, ако има ципи. След това я накиснете за 2 часа в разтвор от 500 милилитра вода и 80 милилитра оцет. След като минат 2 часа, извадете рибицата, измийте я със студена вода и я подсушете с кухненска хартия. След това оваляйте месото в захар и го оставете върху решетка в хладилника за 24 часа.

След като рибицата е престояла нужното време, извадете я от хладилника, измийтея и я изсушете.

Смесете подправките в един съд и оваляйте рибицата с тях, така че да я покриете цялата. Поставете рибицата отново на решетка и е сложете в хладилника да съхне за около 10-15 дни, като я обръщате всеки ден. Може да пробиете дупка в единия край на рибицата, да промушите канап или здрав конец през нея, да го завържете и така да окачите рибицата да съхне на терасата или в двора.

След като е готова, нарежете месото на тънки ивици и го сервирайте с чаша червено вино.

Галерия