VodnaT

VodnaT

"Черноморец" продължава битката при мъжете от 186 000 лв. от преди осем години спортното министерство, в лицето на бившия служебен министър Петър Стойчев, отказа да финансира централата. Така състезатели и треньори търпят незаслужено наказание и са лишени от правото да материализират труда си в мачове от шампионата. 

В средата на месец май УС на родната централа бе принуден да прекрати временно държавните първенства във всички възрасти. В името на българската водна топка обаче клубовете, изчерпвайки финансовия си ресурс, решиха да продължат.
Сезонът бе подновен с мачовете от мъжкото първенство- първа шестица, където дебютно участие направи "Черноморец". Нашите ватерполисти получиха възможността да играят сред най-добрите български отбори, но за съжаление това стана без двама от титулярите в състава. Изпитната сесия "обезкървави" бургаския тим, който игра в отсъствието на студентите- капитана Павел Ангелов и Виктор Арсенов. Техните места заеха младите момчета в клуба, а ефектът, който се получи от прекрояването на състава, е обигравене на отбора и навлизане на тийнейджърите в света на мъжката водна топка.
"Без двамата титлури се наложи изцяло да прекрояваме игровата организация. Съобразихме се с физическата диспропорция, като разчитахме на плувна издържливост и на силния дух, който е присъщ за нашите състезатели", каза треньорът Петър Йонов.
Във Варна отборът на "Черноморец" загуби срещу "Локомотив- Н.Н." с 4:16, ЦСКА- 8:14, "Комодор"- 4:12 и "Славия"- 6:12. В последния двубой срещу домакините от "Дръзки", в чийто състав играят двама сърби, бургаските момчета успяха да покажат своя потенциал и победиха с 16:15. През по-голямата част от мача "Черноморец" беше водещ в резултата, но в последните минути варненци изравниха. 20 секунди преди да прозвучи последната сирена нашите разиграха числено преимущество и спечелиха с един гол преднина. 
Удачно включване в отбора направи младият Траян Нешев, който от тази година предпочете да се състезава за "Черноморец". 
"Въпреки статута и спряното финансиране на БФВТ отборите от първата шестица при мъжете се събраха и показаха, че водната топка е жива. Показаха, че въпреки усилията на бившето служебно министерство да затрие водната топка като спорт, това няма как да се случи. Настроенията на ватерполисти, деятели и всички свързани с този спорт са готови на всички позволени средства да защитят в името на изминалите и бъдещите поколения съществуването на така популярния и престижен в цял свят олимпийски спорт, дал много личности на България", е категоричен председателят на СКВТ "Черноморец" Петър Йонов.
Интригуващите срещи привлякоха голям зрителски интерес, но за жалост ръководството на спорта в нашата държава не можа да намери време да присъства и да види каква евентуална грешка щяха да направят, допълни Йонов. 
Датата за финалния плейоф за титлата от държавното първенство по водна топка за мъже засега остава неясна. Предстои заседание на УС на БФВТ, на което ще се обсъди как да продължи първенството в останалите възрасти. 
Снимка Архив