"Черноморец" загуби от "Литекс" с 1:2 пред своя публика

 

Санкцията за Дянков беше наложена по сигнал на страничния съдия Цанко Симеонов извън игровата ситуация, което породи доста разгорещени спорове и възпламени страстите по трибуните. В общата си наказателна равносметка Тодоров включи 6 жълти и 2 червени картона за "Черноморец" и 2 жълти картона за "Литекс".

Реферът прояви нескрито пристрастие към гостите през целия мач, ощетявайки фатално "акулите" с измислен фаул в опасна близост до вратата в 56-ата минута, от който Христо Янев вкара победния втори гол. Преди това Вилфред Нифлор откри за "Литекс" в 18-ата минута след колективна грешка в тила на черноморци. Само осем минути по-късно Адриан Фернандес изравни след красива комбинация с Роберто Карбони. Изходът беше решен с подарения пряк свободен удар за гостите и точния удар на Янев в горния десен ъгъл. В хода на двубоя двата отбора си поделиха отделни периоди на надмощие, като пропуснаха по няколко удобни положения за още голове.

В последните минути на дербито бургаската публика спонтанно започна да скандира "Мафия, мафия" по адрес на съдиите, а след края те бяха изпратени с бурни освирквания.

След загубата в прекия двубой "Черноморец" сдаде първото място на "Литекс". Ловчанлии имат 28 точки и мач по-малко, а бургазлии останаха втори с 26 точки.

"Поздравявам Литекс за победата, както и моите момчета за показаната воля. Под нивото ми е да коментирам съдийството. Според мен когато се играе дерби, както в случая между първия и втория в класирането, трябва да свири най-добрия български съдия. Днес (вчера б.ра) определено не беше той. Видимо е, че в България  има отбори, които се опитват да играят Европейски футбол, но и третата страна трябва да е налице, за да стават нещата както трябва. Лошото е, че изгубихме двама основни играчи, а вероятно няма да можем да разчитаме и на Мартин Тошев, който получи комоцио и ще прекара нощта в болница. Ще направим всичко възможно да се възстановим до следващия мач", коментира Красимир Балъков на пресконференцията след края на двубоя.