Румен Радев и Илияна Йотова разчитаха на подкрепата на БСП за спечелването на втория прединетски мандат. Снимка Архив Черноморие-бг

Румен Радев и Илияна Йотова разчитаха на подкрепата на БСП за спечелването на втория прединетски мандат. Снимка Архив Черноморие-бг

Честити избори! С този израз можем да се поздравим, след решението на президента на Републиката Румен Радев да връчи третия мандат за съставяне на кабинет на БСП! За четвърти път държавният глава избира столетницата, на която да даде шанс да сформира правителство. И ако в предишните пъти се е водил от резултатите, които БСП постигаше на парламентарните избори, то този път решението му по всяка вероятност не е продиктувано от тях, тъй като партията буквално се „сгромоляса“ на извънредния вот в края на миналата година.

Решението на президента може да се тълкува по два начина. Първият би означавал жест на протегната ръка към партията, която го издигна и му помогна да спечели втория си мандат. Вторият – желанието да покаже на всички, най-вече на БСП, че той е този, който решава кой да кара влака т.е. да управлява държавата. Въпреки усилията на съветниците на Румен Радев и на социолозите, които му симпатизират да защитават първата теза, то все по-ясно изкристализира точно обратното. С връчването на третия мандат на БСП президента тласка държавата към поредните пети избори, тъй като е в сферата на добрите намерения и пожелания партията да успее да направи кабинет. И в следващия момент Радев дава ясна заявка, че не иска да се откаже от управлението на страната чрез служебните кабинети, които той назначава и на които той задава линията на управление!

И докато лидерите на политическите партии продължават да чертаят разделителни линии, които вече се превръщат в ров между тях, държавният глава ще продължава да управлява страната и през шест месеца да решава кога ще ни изпрати отново до урните, за да гласуваме.

С тази цикличност спокойно можем да се поздравяваме с честити избори на половин година, така както нашите предци са се поздравявали всяка неделя с честита баня! .

 

*честита баня – до средата на XX век, когато в голяма част от къщите не е имало баня, българите са ходели всяка неделя да се къпят в обществена баня. След извършване на този ритуал се поздравявали взаимно с „Честита баня“.