Медицинските екипи на всички нива са изтощени и обезверени. Не е ясно още колко могат да издържат на натоварването, казва д-р Ангелов

Медицинските екипи на всички нива са изтощени и обезверени. Не е ясно още колко могат да издържат на натоварването, казва д-р Ангелов

Незабавно да бъде върната мярката "Ковид 1000", защото медицинските екипи са на ръба на изтощението, а от месеци не получават адекватно заплащане за труда си. Това обяви д-р Борис Ангелов, който оглавява Първо детско отделение в УМБАЛ - Бургас.

"Във всяко отделение медиците имат контакт с ковид болни. Работи се почти без почивка. Медицинските екипи на всички нива са изтощени и обезверени. Не е ясно още колко могат да издържат на натоварването", казва д-р Ангелов.

Докторът обяснява че благодарение на добрата местна организация в Бургас линейките не обикалят всички болници с часове.

"Това е добре за пациентите, но колегите ми са под огромен натиск. Странните форми на допълнително заплащане са минимални и обидни. В болниците все още има персонал заради лоялността на колегите. Не може държавата тотално да абдикира от подкрепа към хората, които се борят денонощно с ужасната болест. Да не говорим колко колеги платиха с живота и здравето си", категоричен е д-р Ангелов.

"Механизмът с мярката "Ковид 1000" също е символичен, но далеч по-справедлив от настоящата ситуация. Криза не се управлява по този начин", завършва педиатърът.