Имаме свръх брой зъболекари на глава от населението, твърди д-р Шарков. Снимка Лина Главинова

Имаме свръх брой зъболекари на глава от населението, твърди д-р Шарков. Снимка Лина Главинова

Интелигентният човек дава пари за профилактика. За жалост повечето хора не го правят, каза д-р Николай Шарков - председател на Българския зъболекарски съюз. У нас има свръх брой на зъболекари, защото в три факултета в страната се обучават студенти в тази специалност. "Има 9 000 зъболекари на 7 200 000 души население. Това прави един зъболекар на 800 души, като в градовете съотношениието е 1 към 300, при праг от 1 200 пациенти на един зъболекар", каза в отговор на въпрос на "Черноморие" д-р Шарков. По думите му в България се предлагат най-евтините и качествени зъболекарски услуги.

За да се избегне влошаване на състоянието на пациента обаче, той трябва по-често да посещава зъболекарския кабинет. "Профилактиката започва още по време на бременността на жената. Малцина знаят, че бременните имат право на допълнителен преглед при зъболекар и той се поема от Здравната каса", каза още председателят на БЗС.

Д-р Шарков е в Бургас, където се провежда 18-и Научен конгрес на Съюза, който е част от програмата за продължаващо медицинско обучение на Световната дентална федерация (FDI). Той ще бъде открит на 7-и юни в 19.00 часа на открита сцена "Охлюва" в Морската градина и ще продължи до 9-и юни.

Официални гости на събитието ще бъдат д-р Питър Енгел, председател на Германската дентална камара, д-р Хрвое Пезо, председател на Хърватската дентална камара, д-р Мариян Денковски, председател на Македонската дентална камара, които идват за политическа среща в страната ни.

В научната програма на Конгреса лекции ще изнесат световно известни лектори от чужбина, като проф. Лиджиан Джин, Хонконг, д-р Жан-Луи Джованоли, Франция, д-р Хасан Магайра, Великобритания, д-р Карлос Фернандес Виларес, Испания, доц. Стефанос Куртас и зъботехник Хараламбос Струмбос, Гърция, д-р Ахмед Тарек Фарук, Египет, проф. д-р Роналд Юнес и д-р Набих Надер, Ливан и д-р Ади Палти, Германия и четирима гост-лектори от България, представители на Факултетите по дентална медицина - София, Пловдив и Варна - проф. Божидар Йорданов, проф. Нешка Манчорова, доц. Весела Стефанова и доц. Радосвета Андреева. Конгресът ще бъде съпроводен от голямо Дентално изложение с над 50 фирми-изложители.

Традиционно преди откриването на Конгреса ще се проведе изключително важен Управителен съвет на БЗС, на който ще бъдат обсъдени въпроси и взети решения, отнасящи се пряко към здравноосигурените граждани на Република България. Част от тях включват въвеждането на изработването на протези по НРД 2018 г., изпълнение изискванията на Регламент на Европейски съюз за защита на личните данни, отпадането на амалгамата от номенклатурата на материалите, използвани в денталната медицина, усъвършенстване на продължаващото медицинско обучение като задължителна част от развитието на лекарите по дентална медицина и не на последно място изработване на стратегия, включваща в себе си период от 5 години.