Атанас се стреми да запази зрението си, за да продължи да работи и води нормален начин на живот. Снимка Личен архив

Атанас се стреми да запази зрението си, за да продължи да работи и води нормален начин на живот. Снимка Личен архив

Атанас Маринов е на 45 години, живее в Бургас и от години се бори с латисова дистрофия на роговицата. Единственият му шанс за да не ослепее е спешна трансплантация на роговиците на двете очи, за което "Черноморие" вече писа. Сега Наско се нуждае спешно от 8000 лева, за да плати първата операция, която е в размер на 24 000 лева.

Заболяването му е наследствено и около 20-тата му година е бил диагностициран с това заболяване. През всичките години той се грижи за здравето си, следвайки препоръките на лекарите да ползва специални очила, капки за очи, подлагал се е на процедури за изтъняване на роговицата, премахване на киста от окото . За съжаление това заболяване има само консервативно лечение и с възрастта зрението се влошава, докато човекът напълно ослепее.

В момента зрението му е спаднало под 10 % и на двете очи и има голямо помътняване. Затова спешно се налага да се извърши първата трансплантация, за да може окото да се възстанови за около 3-4 месеца и на пролет да се оперира другото. Ако зрението напълно изчезне, трансплантацията става още по-сложна, а Наско нито ще може да работи, нито да се обслужва.

От няколко месеца търси варианти за трансплантация на роговица. Обиколил е клиниките в София, в Турция и дори в Германия, където през изминалата зима, работи, за да може да получи здравни права и бъде одобрен за трансплантация безплатно там, но се оказва, че въпреки това лечението ще бъде скъпо.

Вариантът е лечение в турската болница Дюнагюз, но и там сумата е непосилна за него и семейството му - по 24 000 лева на всяко око. За първата операция не достигат 8 000 лева, а за следващата - 24 000 лева.

Наско работи в сферата на кулинарията като шеф-готвач с 27-годишен опит в България и в чужбина. Обучавал се е в Германия и Франция и е работил за ресторанти на същите места и е готвил дори за шейха на Оман. Той не спира да работи, въпреки проблемите си. Силните слънчеви лъчи са изключителен дразнител за очите му и за това той постоянно носи слънчеви очила. Не може да чете и да се подписва на документи.

Средства могат да бъдат дарени през каса на Изи пей или във всеки банков клон по дарителска сметка: IBAN: BG32STSA93000030052539, в полза на Атанас Иванов Маринов, както и по Paypal: https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=LP9HXY6G9DZDU&fbclid=IwAR2vB2Zi5Y2VqdsUGU5nKLUxvx3dQdgqt9Tj6UomoWJlJFDHdLVpA22GMSA

Средства се събират на следната платформа:

https://pavelandreev.bg/campaign/neka-pomognem-na-nasko-da-spasi-zrenieto-si?fbclid=IwAR310jADslcZ6WGGQ_UrwBHkiy87hpCXyQW8dfN0tqDF1W8LukBY947KufM