Дават 2,6 млн. лв. на МБАЛ за пестене на енергия за енергийно обследване на сградата. След изпълнение на мерките, заложени в доклада, болницата ще спестява около 31,17% от разходите за отопление годишно, отделно ще може да произвежда и собствена енергия.

 

Разработката за подобряване на енергийната ефективност на болницата е възложена и реализирана през 2010 г. от тогавашното й ръководство, сега предстои подписването на договора за отпускане на средствата, след което започват да текат тръжните процедури по избор на изпълнители за отделните звена.

Докладът за енергийно обследване на болницата я разделя на три зони. Първата зона обхваща Стария корпус, втората – т.нар. топла връзка, която свързва Стария и Новия корпус на болницата и етажите над нея, а третата – първия, втория, част от третия етаж на Новия корпус и самата топла връзка. Всички те представляват 35 406 кв. м застроена площ, а отопляемата площ е 21 068 кв. м. Обследването на болницата е показало, че много е амортизирана електроинсталацията, а липсата на изолация по стените и покрива е основната причина за загубата на топлоенергия. На практика огромна част от енергията за отопление се отдава от стените навън, а поставената дограма не е в състояние да я задържи. В момента болницата е с енергиен сертификат от клас Е, което означава много голям разход на енергия.

След изпълнение на мерките – топлоизолация, саниране на покрива, изграждане на нови инсталации, загубите на топлоенергия от стените ще се намалят близо четири пъти и болницата ще получи сертификат за енергийна ефективност от клас Б.

Само от изолация на Стария корпус, който е пуснат в експлоатация през 1968 г. годишното спестяване на енергия ще бъде 394 733 киловатчаса. При ремонта на всички зони годишната икономия от първична енергия ще бъде 1 511 752 киловатчаса.

Проектът предвижда и изграждане на собствена система за производство на енергия с природен газ, която ще се продава. Годишно приходите от нея са заложени в размер на 988 227 лв.