Агатополският епископ Йеротей не е включен в списъка с достоизбираеми епископи, което предизвика недоволството от страна на миряните

Агатополският епископ Йеротей не е включен в списъка с достоизбираеми епископи, което предизвика недоволството от страна на миряните

В Сливен с втори опит за избор на нов митрополит. Епархийските избиратели от 7-те околии на епархията ще се съберат днес в сградата на Сливенската митрополия, за да се опитат да излъчат двама кандидати за Сливенски митрополит. Те ще трябва да гласуват тайно за включените във втория списък епископи - Велички епископ Сионий, Знеполски епископ Арсений, Мелнишки епископ Герасим, Браницки епископ Пахомий, Главиницки епископ Макарий и Велбъждски епископ Исаак.

До днешния втори избор се стигна след поредица от действия и решения на Светия синод.

Сагата с избора на нов Сливенски митрополит започна на 24-ти февруари, когато на свое заседание Светият синод реши да касира изборите за митрополит. В заседанието не са участвали всички владици, както и не всички са били "за" касирането на вота. Това скандално решение предизвика недоволство сред миряните, епархийските избиратели и свещениците от епархията. Всички те настояваха изборът да бъде завършен, както пише в Устава на Българската Православна църква. Вместо на 25-ти февруари митрополите да изберат един от двамата епископи, получили най-много гласове на епархийския избор, те решиха да го касират на базата на една жалба и един доклад, чието съдържание и до днес не е официално обявено.

На епархийския избор на 18-ти февруари 26 гласа на първия тур получи Агатополския епископ Йеротей, а 22 гласа н автория тур получи Константийски епископ Михаил..

Знеполският епископ Арсений - викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай, и на двата тура получи по 17 гласа. Некласирането на епископ Арсений сред първите двама е причината за касирането на избора, твърдят запознати.

Последваха серия от жалби срещу решението на Синода, молитвено бдения пред Синодната палата, както и едно витиевато изказване на Пловдивския митрополит Николай. В него той заяви, че ще предложи на Синода да продължи избора и да избере един от двамата получили най-много гласове - епископ Иеротей и епископ Михаил. Така и не стана ясно, дали заявеното от митрополит Николай предложение е било разгледано на заседание на Синода на 12-ти май, още по-малко е известно как е било гласувано. Въпреки този тактически ход от страна на митрополит Николай, той "строи" свещеници от своята епархия пред сградата на Синода в подкрепа на скандалната Наредба за избор на митрополит, зад която стоят няколко митрополита воглаве с Николай. Заради разгорещените спорове и страсти, някои митрополити се отказаха от Наредбата и бе взето решения тя да отпадне.

Но Синодът повтори решението за касиране на избора. Съвсем умишлено списъкът с достоизбираеми епископи бе обявен на 22-ри април, в навечерието на Страстната седмица. В него обаче не фигурират фаворитите за Сливенски митрополит - Агатополския епископ Йеротей, Константийнски епископ Михаил, както и Белоградчишки епископ Поликарп, първи викарен епископ на Софийския митрополит, ​Смоленски епископ Висарион, втори викарен епископ на Пловдивския митрополит. Списъкът бе орязан до шестима кандидата, но естествено в него присъства Знеполския епископ Арсений. Въпреки твърденията, че списъкът е подкрепен от всички, става ясно че не е така - четирима са гласували против.

Достоизбираем ли е Знеполският епископ Арсений за митрополит?

Миряните заявиха своето несъгласие с новия списък. Те изпратиха жалби с подписки в Синода, но за пореден път техният глас не бе чут. За жалост, както заяви митрополит Киприан, случващото се в Синода си остава в Синода. Решенията на част от митрополитите не успокояват страстите в Сливенска митрополия. А решението от днешния избор ще покаже какво предстои, не само в митрополията и но и в страната във връзка с избора на нов патриарх.