Portnih3

Portnih3

Дават на Варна 35 млн. лв. по фонд "Растеж" стойност 150 млн. лева, сред които бе и ремонт на Двореца на културата и спорта. "Специално внимание обърнахме и на проекта за изграждане на нова Съдебна палата, която да събере на едно място всички съдилища в града", коментира кметът на общината Иван Портних.

"Разговори за ДКС (за ремонта, на която получаваме 4,5 млн. лева) водихме още през лятото с премиера Пламен Орешарски. Надявам се, че реализацията на проекта за Съдебна палата (за стартиране получаваме 30 млн. лева) ще даде възможност за освобождаване на сериозен сграден фонд, който ще може да бъде използван като база на библиотеката, на Младежкия дом и други обществени и културни институции", каза още Портних.

Правителството одобри на свое заседание днес списъка на проектите и програмите, които ще бъдат изпълнявани по първата публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Утвърдени бяха общините и министерствата, отговорни за реализирането им, както и разпределението на публичните средства по програмата.

С постановлението си правителството гарантира прозрачното разходване на средствата по инвестиционната програма, които са насочени към постигане на икономически растеж, устойчиво развитие на регионите, повишаване на конкурентоспособността на икономиката и създаване на възможност за генериране на заетост и доходи. Проектите и програмите ще се реализират в сферата на здравеопазването, образованието, спорта, околната среда, ВиК и други свързани с околната среда дейности, транспорт, инфраструктура, благоустройство на малките населени места, усъвършенстване на информационните системи, кадастъра, имотния регистър, проектиране и реконструкция на обществени и други публични сгради и др.

Междуведомственият съвет за оценяване, приоритизиране и подбор на проекти и програмни предложения за изпълнение на целите на Публичната инвестиционна програма разгледа над 1100 проектни предложения на общините, от които са удовлетворени 392. Допълнително, по реда на ПМС №4/2014 в Министерството на финансите постъпиха 16 апликационни форми от министерства, от които са удовлетворени 13. Програмите на централната администрация са в синхрон с одобрените общински проекти за постигане на осезаемо за хората развитие.

С постановлението се определя одобрените проекти да получат авансово 30% от сумата на проекта, а последващите плащания да се извършат на база на представени разходооправдателни документи от бенефициентите. Предвидена е възможност за прекратяване на финансирането на даден проект, както и за пренасочване на икономията от средства, постигната при обществените поръчки, към други проекти/програми, които ще бъдат определени с решение на Министерския съвет.